"We zien wel ambities, maar die komen niet in de begroting terug." Als het aan Kamerlid Suzanne Kröger ligt, zet de regering dan ook financiële middelen en concreet beleid tegenover de circulaire ambities.
Kröger, sinds de verkiezingen in maart Tweede Kamerlid voor GroenLinks, heeft onder meer de onderwerpen milieu en internationaal klimaatbeleid in haar portefeuille gekregen. Aan AfvalOnline vertelt ze over haar inzet bij het begrotingsdebat en rondetafelgesprek over statiegeld en zwerfafval deze week.
"Er ligt een hele grote ambitie; volledig circulair in 2050, de helft minder grondstoffenverbruik in 2030. Heel veel sectoren moeten we motiveren daarmee te beginnen. Maar die ambities zien we niet terug in de begroting, of in het beleid. Daar gaan we bij de staatssecretaris op aandringen. Er zijn middelen en kaders nodig vanuit de overheid, want nu maken we ons zorgen over of de ambities wel gematcht gaan worden met beleid."
Afhankelijk van hoe de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat dit oppakt tijdens het begrotingsdebat, overweegt Kröger een motie in te dienen. "Die zal dan gaan over dat we ons zorgen maken dat het na de presentatie van de transitieagenda's stil valt. We willen garanties dat die agenda's meteen voortgang krijgen, zodat we ermee door kunnen." Ze verwacht, naast stappen voor de langere termijn, ook hele concrete maatregelen voor de korte termijn van de transitieagenda's. "We moeten meteen met dat laaghangend fruit aan de slag gaan."
Naast meer concreet beleid, ziet Kröger vooral het wegnemen van beperkende regelgeving als prioriteit. "Op een heleboel vlakken hebben we een overheid nodig die regels stelt. Denk bijvoorbeeld aan het lekken of dumpen van gevaarlijke stoffen. Maar anderzijds kan regelgeving ook een beperking zijn, en bij bijvoorbeeld afval kan het nodig zijn regels anders in te zetten. We zouden alle afvalrichtlijnen eens tegen het licht moeten houden met de circulaire economie als uitgangspunt, en ons dan afvragen: wat betekent dit? Wat zijn de obstakels voor hergebruik?"
Als voorbeeld noemt het Kamerlid de productie van verpakkingen uit tomatensteeltjes, wat bemoeilijkt wordt doordat de steeltjes als afval worden geclassificeerd. "De hele regelgeving rondom afval is nog gericht op afval als eindproduct."
Als zij zelf, en niet Stientje van Veldhoven, staatssecretaris was geworden, zou ze dan ook meteen haar ambtenaren aan het werk hebben gezet om de knelpunten te identificeren. "Ik zou meteen in mijn eerste week tien koploperbedrijven op het gebied van circulaire economie uitnodigen en ze vragen: wat is nodig voor de omschakeling? Maar ik verwacht dat deze staatssecretaris dat ook doet. Je moet in gesprek met de pioniers."
Kröger maakt wel "een grote kanttekening" bij het aanpakken van knelpunten: de veiligheidsborging. "Qua stoffen wordt de wereld steeds complexer, van sommige stoffen weten we nog niet wat de effecten op de lange termijn zijn. Daar is veel veiligheidsborging bij nodig, en zou je uit moeten gaan van het voorzorgsbeginsel. Maar we willen ook afval meer inzetten. Voor dat spanningsveld moeten we oplossingen vinden. Bijvoorbeeld door te spreken met partijen die daar nu al tegenaan lopen, om te begrijpen waar de belemmeringen zitten."
Tot slot is er het hete hangijzer van het rondetafeloverleg van donderdag: statiegeld. Kröger is "zeker voorstander" van uitbreiding, geeft ze aan. "De Kamer heeft een motie aangenomen om zwerfafval terug te dringen, en uit onderzoek blijkt dat statiegeld het meest effectief is. Maar we blijven erover praten en discussiëren."