Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 12 oktober 2022

Donkere wolken pakken zich samen boven oudpapierbranche

Dramatisch stijgende energieprijzen en stevig toenemende transportkosten vormen op het moment een grote uitdaging voor de Nederlandse oudpapierbedrijven.

Dat de energieprijzen de pan uit rijzen sinds de oorlog in Oekraïne zal niemand zijn ontgaan. Inmiddels wordt duidelijk dat hierdoor ook de transportkosten flink toenemen. Voor binnenlands wegvervoer is de kostenstijging dit jaar al opgelopen tot meer dan 8 procent. Voor grensoverschrijdend vervoer is er zelfs sprake van een kostenstijging tot 16 procent. Dit terwijl experts eerder uitgingen van een kostenstijging in het wegvervoer van zo’n 5 procent. Dat meldt brancheorganisatie voor oudpapierbedrijven FNOI op basis van berekeningen van onderzoeks- en adviesbureau Panteia.

Dalende prijzen

Oudpapierbedrijven merken verder dat afnemers binnen de Europese papier- en kartonindustrie productiestops invoeren. Dit zorgt ervoor dat de Europese vraag naar oudpapier en karton daalt en de afzet moeizamer wordt. Het leidt tot scherp dalende prijzen voor oudpapier. Een grote uitdaging voor de leden, aldus de FNOI.

Brandbrief

Eind vorige maand waarschuwde Olivier François, voorzitter van Euric, de Europese parapluorganisatie voor de recyclingsector, al dat hoge energieprijzen een levensgroot risico vormen voor recyclers. In een brandbrief aan de Europese Commissie heeft hij benadrukt dat het gebruik van gerecyclede materialen verder moet worden gestimuleerd door middel van koolstofkredieten, bindende doelstellingen voor de inzet van secundaire grondstoffen bij de productie van nieuwe producten en groene overheidsaanbestedingen.