Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 694 items gevonden.

Sorteren op  

VHT vraagt meer gemeenten om textielrecyclingtafel

clothes-166848_1920.jpg

Vereniging Herwinning Textiel (VHT) ziet een stijgende lijn in het aantal gemeenten dat om tafel gaat met textielrecyclingbedrijven, om gezamenlijk te werken aan een sluitende textielketen. Via de VNG hoopt de brancheorganisatie echter nog meer gemeenten te bereiken.

Dow en Fuenix willen van mixplastic nieuw plastic maken

Baal met plastic folies en verpakkingen.JPG

Om van mixplastic nieuw plastic te maken, gaat Fuenix Ecogy samenwerken met het Amerikaanse chemiebedrijf Dow.

Twee “R” Recycling gaat beton met luchtstromen scheiden

IMG-20151006-WA0006.jpg

Mede dankzij het onderzoeksresultaat van engineerbureau No Nonsense Technical Solutions (NNTS) gaat Twee “R” Recycling Groep zich richten op de ontwikkeling van een volledige betonscheidingsmachine, die werkt op basis van luchtstromen.

Van Veldhoven zet deel klimaatbudget in voor betonakkoord

Fotolia_123469115_M.jpg

Staatssecretaris Van Veldhoven gaat een deel van het klimaatbudget inzetten voor de uitvoering van het Betonakkoord.

Minder gerecycled pulp in toiletpapier

40901966_s.jpg

Een Engels onderzoek naar het gebruik van gerecycled papier toont dat het gehalte ervan in toiletpapier steeds verder afneemt en het gebruik van houtpulp toeneemt.

Eerste gemeenten aan de slag met circulaire ambachtscentra

Fotolia_134941263_M.jpg

Komend jaar wordt in vijftien gemeenten gewerkt aan de ontwikkeling van circulaire ambachtscentra. Ze krijgen hiervoor financiële steun van het Rijk.

Nieuw soort kunststof kan oneindig worden gerecycled

nanomaterial.jpg

Een onderzoeksteam van het Amerikaanse Berkeley Lab heeft kunststof ontworpen dat steeds opnieuw kan worden gerecycled in een andere vorm, textuur of kleur, zonder aan kwaliteit in te boeten. Dit is te danken aan recycling op moleculair niveau.

Lancering marktplaats van restmaterialen voor bedrijven

Fotolia_201077252_S.jpg

Een nieuwe online marktplaats richt zich op het zichtbaar en verhandelbaar maken van herbruikbare en recyclebare materialen en producten voor bedrijven, gemeenten en instellingen.

Markt voor recycling accupakketten 2 miljard euro in 2025

Fotolia_178683050_S.jpg

De wereldwijde markt voor het hergebruik van de accupakketten gaat naar verwachting de komende jaren groeien naar 2 miljard euro. Dit is goed nieuws voor Galloo, dat een recyclingcentrum voor elektrische auto's in Vlaanderen heeft geopend.

"Het moeilijkste is het eigenaarschap"

Amsterdome koepel.jpg

In 2050 moet de bouw volledig circulair zijn. Althans, dat doel hebben de Rijksoverheid en de bouwsector samen gesteld. De huidige wet- en regelgeving maakt circulair bouwen voorlopig soms nog lastig. “Met kleine veranderingen kan de overheid sturen.”

Na ruim vier jaar recyclebare verpakking uit één soort plastic

Samenwerking Mondi.jpg

Een nieuwe recyclebare verpakking met afneembare zijkanten van fabrikant in schoonmaakartikelen Werner & Mertz en verpakkings- en papierbedrijf Mondi moet zorgen voor minder verpakkingsafval.

Circulaire bouwketen is vooral logistieke uitdaging

_H4A0184.jpg

Bij het slopen van een gebouw komt niet zelden heel wat materiaal vrij dat in theorie direct herbruikbaar is in een nieuw gebouw. In de praktijk blijkt het echter nogal eens lastig om hiervoor een afnemer te vinden. Daarom experimenteert Beelen met de digitalisering van gebouwen en ontwikkelt het een circulaire bouwhub.

'Te weinig aandacht voor recycling zonnepanelen'

solar-panel-1393880_1280.png

De industrie van zonne-energie heeft te weinig aandacht voor de recycling van zonnepanelen. De overheid dient dit via regelgeving en subsidies af te dwingen.

'Meer metaalschroot naar binnenlandse industrie'

terneuzen-gent-canal-2825915_1280.jpg

Binnenlandse metaalresten beschikbaar maken voor de Nederlandse en Europese maak- en staalindustrie biedt kansen. De metaalketen wordt transparanter en een hoger percentage metaalproductie op basis van schroot helpt Nederland klimaatdoelen te halen.

'FloraHolland voor rechter vanwege plantentrays'

Fotolia_20013993_S.jpg

De topbestuurders van Royal FloraHolland moeten voor de rechter onder ede komen getuigen wat de bloemenveiling heeft gedaan om herbruikbare plantentrays met statiegeld te bevorderen.

Onderzoek naar koffiedik als bodemverbeteraar

oesterzwammen dreamstime.jpg

Oesterzwammen kweken op koffiedik is ondertussen bekend terrein. Maar wat kan er nog meer met dat koffiedik en ook met de substraat die resteert nadat de oesterzwammen zijn geoogst?

Stiba wil meer aandacht voor hergebruik auto-onderdelen

Bedrijf in beeld Kempenaar autohotel.JPG

In een petitie pleit de branchevereniging van voertuigdemontagebedrijven Stiba voor meer aandacht voor het hergebruik van originele gebruikte onderdelen, om hiermee de circulaire economie in Nederland te stimuleren.

'Maak producten van gerecycled materiaal goedkoper'

DSC02365-uitsnede.jpg

De gestelde recycledoelstellingen van 50 procent in 2020 zijn volgens Fead voor alle EU-lidstaten haalbaar, als de markt voor gerecyclede materialen echt van de grond komt. Hiervoor dienen onder meer overheidsinstanties te zorgen voor instrumenten voor een succesvolle gescheiden afvalinzameling.

Technische kunststoffen groeimarkt voor recycling

Fotolia_89735533_S.jpg

Technische toepassingen zijn na verpakkingen en bouw de meest voorkomende toepassingen voor kunststoffen. De groei van deze toepassing biedt ook kansen voor de recyclingmarkt.

Consortium voor karton uit bermgras

krinkels.jpg

Een consortium van Nederlandse en internationale bedrijven gaat de ontwikkeling van graskarton (karton uit bermgras) aanjagen.