Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 1070 items gevonden.

Sorteren op  

AEC's draaien door tijdens coronacrisis

32047541_s.jpg

Afvalenergiecentrales zijn tijdens de coronacrisis grotendeels op normale sterkte blijven draaien. 15 procent kreeg zelfs meer afval te verwerken.

TNO ziet belangrijke rol elektriciteit voor zwaar vervoer

P8102259.JPG

Synthetische brandstoffen die zijn geproduceerd met elektriciteit, zogeheten e-brandstoffen, kunnen een belangrijke rol spelen in het terugdringen van de CO2-uitstoot van wegtransport over lange afstand, scheepvaart en luchtvaart. Voorlopig is het echter beperkt toepasbaar.

Nieuw circulair inkoopmodel voor bedrijven

Fotolia_199500177_S.jpg

De Ellen MacArthur Foundation heeft een nieuwe raamwerk ontwikkeld dat bedrijven moet helpen bij het maken van meer circulaire inkoopkeuzes.

Realiseren van afvalscheiding op scholen iets makkelijker

Schoolkinderen uit Bergen starten met afval scheiden.jpg

Gemeenten die tijdens een inzamelroute voor huishoudelijk afval ook op scholen gescheiden afval willen inzamelen, moeten rekening houden met flink wat wet- en regelgeving. Een nieuwe leidraad wijst hen de weg in het woud van regels.

EU geeft meeste geld uit aan 'groen herstel'

Fotolia_109643138_S.jpg

Van de vier economische wereldmachten geeft de Europese Unie het meeste geld uit aan klimaat- en milieubescherming. Het gaat om 20 procent van het totale EU-herstelplan als gevolg van de coronacrisis.

Alliantie tegen plastic afval: hypocriet of lovenswaardig?

1_photo credit_courtesy of Alliance to End Plastic Waste.jpg

Een alliantie van bedrijven die vorig jaar aankondigden 1,5 miljard dollar te investeren in de aanpak van plastic afval, heeft een eerste voortgangsrapport afgeleverd. Daarin zijn ook de ambities voor 2025 bekend gemaakt.

VN: 'Pas inzamelfrequentie mogelijk besmettelijk afval aan'

142927767_s.jpg

De Verenigde Naties (VN) adviseren overheden tijdens de coronapandemie de inzamelfrequentie van mogelijk besmettelijk afval aan te passen.

'Grootschalig gebruik BECCS niet zonder meer aantrekkelijk'

Fotolia_35661408_S.jpg

De grootschalige toepassing van bio-energie met CO2-afvang en -opslag (BECCS) kan in de 21e eeuw flink bijdragen aan het beperken van de CO2-emissies in de wereld. De bijdrage over een periode van 30 jaar blijkt echter relatief beperkt.

'Plastic in milieu nauwelijks te voorkomen'

131223460_s.jpg

Ook met onmiddellijke en gecoördineerde maatregelen tegen plasticvervuiling in het milieu, zijn niet alle plasticdeeltjes tegen te houden.

'Offer bescherming consument niet op altaar van verduurzaming'

iStock_000018845410_Medium.jpg

Consumentenbeleidsmakers moeten zich gaan buigen over de vraag of zij de doelstellingen van het consumentenrecht en de doelstellingen voor de circulaire economie en energietransitie nader op elkaar wensen af te stemmen.

Giftige stoffen lekken weg in maag noordse stormvogel

Vogelplastic.JPG

Uit nieuw onderzoek blijkt dat giftige stoffen uit plastics in de maag van een noordse stormvogel al binnen enkele uren kunnen weglekken naar de maagolie van het dier. Daarmee komen deze stoffen beschikbaar voor opname in het lichaam.

'Atlantische Oceaan bevat meer plastic dan gedacht'

109502803_s.jpg

De massa van microplastics in de bovenwateren van de Atlantische Oceaan bedraagt zo'n 12 tot 21 Mton. Dit is minimaal tien keer meer dan gedacht.

'Oplossing nodig voor 111 Mton plasticafval'

container-1611490_1280.jpg

Landen die voorheen op grote schaal plasticafval exporteerden naar China moeten in eigen land robuustere recyclingprogramma's ontwikkelen. Dit om te voorkomen dat dit afval wordt gestort of gedumpt.

Overstappen op bioplastic leidt tot enorm waterverbruik

image_filter.png

Het vervangen van plasticverpakkingen die zijn gemaakt van olie door bioplastics leidt tot een aanzienlijke toename van water- en landgebruik. Alleen al in Europa kan minimaal 45 miljard kubieke meter water nodig zijn.

'Problemen in afvalbranche kosten overheid miljoenen'

3576553_s.jpg

Faillissementen in de afvalbranche kostten de samenleving de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro's. Verzekeraars blijken huiverig om nieuwe polissen af te sluiten in de branche. Serieuze problemen, maar laten we niet alle afvalbedrijven over één kam scheren, zeggen brancheverenigingen.

Naar toekomstbestendige mondiale milieurapportages

Fotolia_99268994_S.jpg

Mondiale milieurapportages spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van milieubeleid. Des te belangrijker is het dat ze meebewegen met de dynamiek in wetenschap, beleid en samenleving, vindt het PBL.

Bedrijven investeren meer in milieuvoorzieningen

dreamstime_4862533.jpg

In 2019 investeerden Nederlandse bedrijven bijna 1,2 miljard euro in milieuvoorzieningen, 44 miljoen euro meer dan in 2018.

Loodvergiftigingen bij kinderen door illegale recycling

25485833142.jpg

Eén derde van alle kinderen wereldwijd lijdt aan loodvergiftiging. Unicef wijst illegale en gevaarlijke recycling aan als één van de oorzaken.

'Ruim de helft van papier en karton bevat gerecycled materiaal'

oud papier en karton inzameling.jpg

In 2018 is wereldwijd meer dan 250 Mton aan vezels geproduceerd uit oud papier en karton.

Monitoring inhoud restafvalzak: niet spectaculair, wel nuttig

Fotolia_9967769_M.jpg

Het Nederlands huishoudelijk restafval bestond in 2018 voor 31 procent uit gft en ondefinieerbare rest, voor 19 procent uit papier en karton en voor 13 procent uit plastic.

  │1  2  3  5  9  20  54  │    Volgende