Artikelen

7 items gevonden.

Meer ruimte voor duurzame samenwerking afvalbedrijven

Green Collecting Haarlem1.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil het concurrerende bedrijven gemakkelijker maken om duurzaamheidsafspraken te maken. Advocaat Maurice Essers verwacht dat afvalbedrijven hier gretig gebruik van gaan maken. “Op dit moment is er nog vaak onzekerheid over wat er wel en wat er niet mag.”

Gerechtshof stelt ambitieuze vragen

veldhoven-fc.jpg

Zijn er afvalstoffen in het geding of niet? Bij de beoordeling daarvan speelt het (inmiddels beroemde of beruchte) begrip 'zich ontdoen' vaak een hoofdrol. Het Gerechtshof Den Haag laat ook het Europese Hof eraan te pas komen.

'Circulaire Economie' dekt lading van Kamerdebat

plastic tas met boodschappen.jpg

Een nieuwe staatssecretaris voor Infrastructuur en Milieu en een nieuwe naam voor het Algemeen Overleg (AO). Ondanks al die nieuwigheid bracht het AO Circulaire Economie in december geen grote verrassingen. Veel aandacht was er uiteraard voor het twee weken eerder gepresenteerde circulaire-economiepakket van de Europese Commissie.

Maand vol afvalpolitiek

bas-kijzers-minienm-wmansveld143-highres.png

De afgelopen weken stonden verschillende afval- en grondstoffenonderwerpen hoog op de politieke agenda in Den Haag. Zowel staatssecretaris Mansveld (IenM), voor het brede afvalbeleid, als Wiebes (Financiën), vanwege de afvalbelasting, moest verschillende keren acte de présence in de Tweede Kamer geven. Mansveld wist haar koers te behouden, maar Wiebes moest toegeven aan de exportheffing.

De sociale kant van afvalinzameling

Kringloopwinkel (bij artikel stichting Actief).jpg

Bedrijven hebben vaak last van 'koudwatervrees' als het gaat om samenwerking met instellingen die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Zo niet de Bestuurscommissie Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel, die voor deze mensen binnen haar organisatie juist extra mogelijkheden heeft gecreëerd.

OAT: de toekomst voor dichtbebouwde woongebieden

Steeds meer gemeenten, projectontwikkelaars, beheerders en bouwers beginnen hun koudwatervrees voor het Ondergronds Afval Transportsysteem (OAT) kwijt te raken. En dat is niet verwonderlijk. De problemen met de traditionele systemen blijven groot, de arbeidsomstandigheden bij huidige systemen zijn en blijven een bron van zorg en het lukt ons niet om schone, hele en veilige stadscentra te creëren waar het goed toeven is. Tegelijkertijd levert de praktijk steeds vaker het bewijs van het succes van OAT.

De vrolijke kant van afvalscheiding

Handhaven, grenzen stellen, lik-op-stukbeleid: het zijn soms broodnodige antwoorden op maatschappelijk (wan)gedrag, ook op milieugebied. Maar het belonen van goed gedrag kan eveneens een probaat middel zijn om de burgerplicht te doen vervullen. Het is in elk geval een stuk leuker.