Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 04 september 2008

1.000 kilo kunststof verpakkingen in één ondergrondse pers

Sidcon heeft een pers ontwikkeld die de logistieke kosten omlaag brengt bij het inzamelen van kunststof verpakkingen.

filename.jpgBegin 2007, in vervolg op het plaatsen van een ondergrondse pers voor drankkartons in Apeldoorn, is Sidcon begonnen met het ontwerpen van een ondergrondse pers voor kunststof verpakkingen.
Er is een kwalitatief marktonderzoek uitgevoerd waar een aantal eigenschappen uit zijn voortgekomen waaraan een inzamelpers bij voorkeur zou moeten voldoen. De belangrijkste zijn:

  • De pers zou geschikt moeten zijn voor alle soorten kunststof verpakkingen. Zowel flacons als kuipjes en folies. Ook wel het ‘brede mengsel' genoemd.
  • Na het persen moet het materiaal nog goed sorteerbaar zijn. Bij voorkeur met de systemen die nu reeds in gebruik zijn, om te voorkomen dat we met hoge sorteerkosten per ton geconfronteerd worden.
  • Om de kans te verhogen op een snelle roll-out van dit systeem, zou het in de bestaande infrastructuur moeten passen. Dat wil zeggen, ledigen met het bestaande wagenpark, en bij voorkeur passend in de bestaande betonputten.

Na een periode van engineering en testen is er een prototype op ware grote gebouwd. Hier zijn testen mee gedaan met materiaal uit de gemeenten die al begonnen waren met het inzamelen van kunststof. Het materiaal uit deze proeven is, in samenwerking met Sita, door een sorteercentrum in Duitsland getest op sorteerbaarheid. Hier bleek dat dit geperste, maar niet geshredderde materiaal goed met de huidige systemen te sorteren is.
Het prototype is doorontwikkeld naar een machine die geschikt is voor gebruik in de praktijk. Dat wil zeggen een volautomatische pers, geschikt voor de openbare ruimte. De nadruk ligt dan op veiligheid, bedrijfszekerheid en gebruikersvriendelijkheid. Dit laatste geldt voor het publiek, maar zeker ook voor de chauffeur die de pers komt ledigen.

filename.jpgResultaat:

  • Een ondergrondse inzamelpers met een capaciteit van circa 1.000 kilogram kunststof verpakkingen, bestaande uit het zogenaamde ‘brede mengsel'.

  • Passend in de meeste bestaande 5m3-putten.

  • De inzamelpers wordt geleegd met een Gejo-driehakensysteem.

  • Leverbaar met toegangscontrole en volmelding.

Inmiddels zijn in Arnhem, Apeldoorn en Deventer ondergrondse persen van Sidcon geplaatst, waarvan het exemplaar in Arnhem geschikt is voor kunststof verpakkingen.

Drankenkartons en restafval

filename.jpgDe inzamelpers is ook leverbaar voor drankenkartons en huishoudelijk restafval. Voor het restafval kan ook een toegangscontrole voor diftartoepassingen gemonteerd worden. Door de hoge verdichting die mogelijk is, in combinatie met het hogere eigen gewicht ten opzichte van een gewone ondergrondse container, is er een kans dat bij restafval de capaciteit wordt begrensd door het maximaal toelaatbaar hijsvermogen van het Gejo-blok. Voor een aantal modellen van dit blok is het mogelijk om ze bij Bakker Hydraulic, fabrikant van deze hijsmiddelen, te laten modificeren tot een hijsvermogen van 4 ton.

Statiegeld

Mocht in de toekomst het statiegeldcircuit verdwijnen, dan kunnen de flessen die nu onder dat systeem vallen zonder meer in de ondergrondse kunststofpers worden meegenomen.


Vakblad Afval! juni 2008 (nummer 5)