Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 11 november 2024

CloudWeigh laat industriële data vrijer stromen 

Na jarenlange ontwikkeling is de innovatieve softwareoplossing CloudWeigh nu beschikbaar voor bedrijven in diverse sectoren. Informatie-uitwisseling die veelal nog lokaal wordt aangestuurd, krijgt dankzij CloudWeigh een soepel toegankelijke plek in de cloud. Van daaruit kunnen gegevens van bijvoorbeeld weegbruggen realtime worden beheerd. Ook stromen ze makkelijk door naar cloudoplossingen voor boekhouding, planning of orderadministratie.  

Vanuit het centrale CloudWeigh-weegscherm overzien en beheren operators het primaire proces op één of meer locaties: kentekens van inkomende vrachtwagens, bewegingen van slagbomen, de gestorte kilo’s via de weegbrug, het afmelden, en bijvoorbeeld ordergegevens. Pieter de Jong, commercieel directeur bij initiatiefnemer Pfister Weegtechniek: “Zie het als een doorvertaling van lokale (‘on-premise’) software naar de cloud. Dat maakt het managen op afstand heel eenvoudig. Bovendien kun je die data verrijken en delen met andere systemen, zoals voor de boekhouding, de planning of de orderadministratie.” Het cloudplatform waarop CloudWeigh draait schakelt heel makkelijk met andere systemen. “CloudWeigh laat je data vrijer stromen.” 
Uit een pilot op een AsfaltNu-centrale kwamen de winstpunten van het systeem snel naar voren. Sietse Robroch van AsfaltNu: “Veel bedrijven in onze sector draaien 24/7. CloudWeigh is daarop ingericht. Asfalt moet op een bepaalde temperatuur meteen worden verwerkt. Je kunt simpelweg niet wachten omdat ‘het systeem platligt’. Daar is bij de ontwikkeling van CloudWeigh veel energie in gestoken: dat het systeem robuust is, dat het altijd draait.”  

Winstpunten van CloudWeigh 

CloudWeigh heeft een aantal belangrijke winstpunten. Zo kunnen operators vanaf één scherm bijvoorbeeld weegbruggen en slagbomen op meerdere locaties beheren. Tijdrovend en foutgevoelig overtypen behoort met het systeem tot het verleden. Een transactie die wordt ingevoerd, zit meteen ook in het boekhoudpakket, in de planning en in de orderadministratie. Erg handig is verder dat softwareonderhoud en -updates centraal en op afstand kunnen worden uitgevoerd. CloudWeigh fungeert ook als managementtool. Alle informatie over de verschillende locaties is immers realtime op één plek in de cloud zichtbaar. Het systeem bespaart tijd op beheer, ICT en zoeken naar bijvoorbeeld ‘verdwenen’ werkbonnen. En tot slot verdwijnt lokale software niet helemaal. Het blijft mogelijk om vanuit de locatie te handelen als de internetverbinding wegvalt. Bij bijvoorbeeld brand kunnen via het calamiteitenscherm alle slagbomen met één druk op de knop worden geopend. 

Vanuit CloudWeigh kunnen gegevens van weegbruggen realtime worden beheerd. (Foto: Pfister)

 

Aantrekkelijk voor diverse sectoren 

Jean-Pierre de Rooij van softwarebedrijf Soluso benadrukt dat bedrijven steeds meer in de cloud doen. “Dat is de trend. CloudWeigh helpt nu bedrijven in de asfaltindustrie met het verplaatsen van weegdata naar de cloud. Dat is een-op-een toepasbaar in aanverwante industrieën zoals asfalt en recycling — denk aan milieustraten —, zand en grind, en de agrarische sector.” 

Weeginformatie is cruciaal in het bedrijfsproces: deze komt bijvoorbeeld terecht in de financiële administratie, de orderadministratie, de planning. Dat zijn allemaal verschillende softwaresystemen. De Rooij: “Die moeten met elkaar kunnen ‘kletsen’, want alleen dan kunnen die data worden uitgewisseld. Dat is de grote verdienste van CloudWeigh: weegdata stromen realtime van een weeglocatie via de cloud door naar het pakket waar je ze hebben wilt.”
 
Het softwareplatform waarop CloudWeigh is gebouwd, heet Tarasa en is een initiatief van Soluso. De Rooij: “Wij noemen het ‘low-code’, wat inhoudt dat je op een eenvoudige manier bedrijfsprocessen kunt digitaliseren. Zie het als losse blokjes waarmee je allerlei functies kunt creëren. Je kunt dan vrij snel branche-specifieke software samenstellen, zoals nu CloudWeigh Asfalt in samenwerking met Pfister en AsfaltNu. In zijn aard is Tarasa zeer flexibel, je kunt hier een functie toevoegen, daar weer een andere. Door proef te draaien bij AsfaltNu zijn we tot een mooi robuust product gekomen voor de asfaltbranche. Hetzelfde kan voor andersoortige industriële bedrijven.” 

Operators overzien en beheren het primaire proces vanuit het centrale CloudWeigh-weegscherm. (Foto: Pfister)

Makkelijk uit te rollen 

Cruciaal voor het succes van CloudWeigh is uiteraard de uptime van de vereiste internetverbinding op elke locatie. Tijdens de pilot bij AsfaltNu werd dit verzorgd door Dustin. Netwerkengineer Edwin van Liessum ontwikkelde het network-as-a-servicesysteem dat CloudWeigh Asfalt gegarandeerd operationeel houdt via een glasvezelverbinding, aangevuld met diverse back-upsystemen en -routes die de datastroom bij uitval overnemen. Zoals het mobiele 4G-netwerk. “Daardoor kunnen we een hoge uptime garanderen", zegt Van Liessum, “zodat CloudWeigh in principe altijd online is.” 

Aan het inregelen van CloudWeigh Asfalt kwam geen nieuwe hardware te pas. De lokale pc en de bestaande hardware bij de weegbruggen volstond. Pfister heeft alleen een device geïnstalleerd waarop de lokale software communiceert met de lokale hardware en het calamiteitenscherm. “Om het vlot voor elkaar te krijgen, hebben we de nieuwe oplossing als het ware boven op de bestaande systemen gebouwd.” 

De interesse vanuit de industrie voor CloudWeigh neemt toe. Pfister focust daardoor nu ook op de toepassing van het systeem in de afvalsector en op milieustraten. Met succes, want de eerste opdrachten zijn al binnen.  

Meer informatie: www.pfisterweegtechniek.nl, 06-2430450 

Ketensamenwerking leidde tot innovatie CloudWeigh 

Bij Pfister Weegtechniek zag men dat de tijd rijp was om af te stappen van de klassieke lokale (on-premise) software. Pieter de Jong van Pfister: “De industrie vraagt echt om oplossingen in de cloud. Wij willen graag vooroplopen en zien weegbrugsoftware als deel van het succes. Wat eerst alleen lokaal draaide op pc’s hebben we nu omgebouwd naar de cloud.”  
Een toevallige ontmoeting met de oprichter van softwarebedrijf Soluso leidde in 2019 tot het gezamenlijke initiatief: de ontwikkeling van CloudWeigh. AsfaltNu werd bereid gevonden vroegtijdig in te stappen, zodat wensen uit de praktijk meteen konden meespelen in de ontwikkeling. Ook werd live testen mogelijk. Microsoft Azure vormde de host van het platform. Ten slotte verzorgde Dustin de inregeling van CloudWeigh op de centrales en de dubbele internetverbindingen die nodig zijn om het systeem stabiel te laten functioneren. 

 


Vakblad Afval! september 2024 (nummer 6)