Sympany is ontstaan door de fusie van de stichtingen Humana en Kici per 1 januari 2015. Deze bundeling van krachten brengt jarenlange kennis en ervaring samen en zorgt voor efficiënte bedrijfsvoering en inzamelroutes.
Per jaar wordt met een kleine vijftig medewerkers ruim 20 miljoen kilogram textiel ingezameld door Sympany. Dit gebeurt met meer dan 2.400 containers en door middel van huis-aan-huisinzamelacties. In de komende weken zullen de containers worden voorzien van nieuwe stickers met het nieuwe Sympany-logo, zodat het voor inwoners duidelijk is dat ze textiel doneren aan Sympany en haar goede doelen. Sympany werkt er samen met gemeenten aan om alle textiel te accepteren, zowel herbruikbaar als niet herbruikbaar textiel.
Sympany werkt samen met verschillende SW- en Re-integratiebedrijven in heel Nederland en heeft tot doel het creëren van lokale werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Recent ontving Sympany steun van de Nationale Postcode Loterij. Dit geld zal worden gebruikt om in Nederland een nieuw textielsorteercentrum op te zetten en zo nog meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sympany steunt met de opbrengsten van de textielinzameling textiel gerelateerde projecten in binnen- en buitenland en investeert in innovatie door herwinning van grondstoffen uit het niet herdraagbaar textiel om de textielketen van begin tot eind beter in balans te brengen. Sympany onderneemt Maatschappelijk Verantwoord door duurzaamheid en transparantie na te streven en daarnaast het creëren van meerwaarde binnen de textielindustrie door innovatie. Met ReBlend wordt samengewerkt om op industriële schaal nieuw textiel te laten maken dat voor de volle 100 procent uit gerecycled textiel bestaat. Sympany brengt via VRK Acoustics duurzame isolatieproducten en akoestische producten van gerecyclede jeans en acryl op de (bouw)markt.
Bram (31) sorteert sinds september 2013 textiel bij HKA in Assen, een samenwerking tussen Sympany en werk-/leerbedrijf Alescon. Op zestienjarige leeftijd veranderde een brommerongeluk het leven van Bram drastisch. Hij raakte zijn milt kwijt en liep een fikse hersenkneuzing op. Nu sorteert hij met zijn 27 collega’s elk jaar 3 miljoen kilo textiel. Textiel dat opnieuw zal worden gedragen of gerecycled wordt tot nieuwe producten. "Er wordt gewerkt met veel humor hier en dat is het belangrijkste."
Desire (22) woont in een arm gebied. Een goede opleiding is een belangrijke stap naar een zelfredzaam bestaan. Daarom steunt Sympany de vakopleiding tot naaister, zodat jonge mensen als Desire in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Naast het werken op de naaimachines leren de deelnemers over inkoop en administratie. “Dankzij Sympany kan ik mijn vader helpen om voor mijn broers en zussen te zorgen.”
Vakblad Afval! april 2015 (nummer 2)