Caroda Polymer Recovery vaart wel bij de restrictie op import van scraps in China. Ook mede door het Europese circulaire-economiepakket ziet de toekomst er zeer gezond en milieuvriendelijk uit.
In 2013 startte Daly Plastics BV zijn zusteronderneming Caroda bv op. Toen met een bescheiden output, maar met een hoogwaardige doelstelling. Een LDPE-granulaat produceren uit folie-afval, van zodanige kwaliteit dat er weer nieuwe folie van kan worden geproduceerd. Dit bleek zo succesvol dat de productie is verviervoudigd en een constant gelijkblijvende kwaliteit is ontstaan. De doelstelling is 100.000 ton in 2025, dit is in lijn met de groei van de laatste vijf jaar.
Het idee om een eigen verwerkingslijn te bouwen ontstond vanuit een obsessie met het idee om plasticfolie te reinigen zonder water. Maar dan wel met een resultaat dat gelijk is aan of zelfs beter is dan reiniging met behulp van water en chemicaliën. Daly Plastics ziet water als de nieuwe olie van de toekomst, en ook als een zeer schaars product. Iets wat mensen dus niet onnodig moeten gebruiken en vervuilen. Bij de investeringen voor de toekomst wordt vooral gekeken naar milieuaspecten, zoals energie en waterverbruik.
Daly Plastics beschikt over een volautomatische sorteerinstallatie met een capaciteit waar ze in China honderden mensen voor nodig hebben, die in soms barre omstandigheden het afval handmatig sorteren. De kwaliteiten die eerder naar China gingen worden hier 24/7 volautomatisch gesorteerd. Zonder inzet van handmatige sorteerders. Deze installatie is uniek in de wereld en is met de eigen knowhow en in samenwerking met Bollegraaf recycling machinery , Pellenc ST en Lindner shredders gebouwd.
Om kwaliteit te kunnen produceren moet Daly Plastics bij de aankoop van de input kritisch zijn. Voor het bedrijf is afvalfolie echter duidelijk een grondstof. Zo bestaat het inputmateriaal hoofdzakelijk uit omverpakkingen, deze komen vrij bij het uitpakken en ompakken van producten in winkels en bedrijven.
Daly Plastics heeft veel contracten met retailers en afvalbeheerbedrijven voor de aanvoer van gespecificeerd materiaal. Het bedrijf ontzorgt de klant door de gehele retourlogistiek te verzorgen. Bijvoorbeeld door middel van just in time afhaling en plaatsing van inzamelmateriaal zoals balenpersen, perscontainers en andere logistieke hulpmiddelen. Ook werkt Daly Plastics aan closed loop systemen, zodat de retailer er voor kan kiezen om zelf een gedeelte van het eigen afval als product terug te kopen. Denk bijvoorbeeld aan huisvuilzakken, draagtassen of verpakkingsfolie.
Door een nauwe samenwerking met de granulaatafnemers kan het bedrijf de afnemer garanderen dat hij zelf minimale voorraden kan nemen, en dat Daly de tonnages in het distributiecentrum op afroep klaar heeft staan. Het merendeel van het granulaat wordt middels bulktankers bij de afnemer geleverd. Maar ook Big Bags zijn een gewilde verpakking.
Daly Plastics investeert voortdurend in zijn bedrijven. Zo is recent een eigen distributiecentrum geopend, met een vloeroppervlakte van 4.000 m2 en een opslagcapaciteit van enkele duizenden tonnen granulaat. De volgende stap is het investeren in een gecertificeerd sprinkler brandblus systeem, dat de hele 40.000 m2 locatie, productie en opslagcapaciteit moet gaan beveiligen tegen brand.
50 jaar Circulair familie Daalder Circulair zit de familie Daalder in de genen. Nog voordat het woord circulair een begrip werd begonnen Simon en Wiesje Daalder in 1968 met een onderneming in handel en bewerking van oud papier. Nu, 50 jaar later, is Daly Plastics nog één van de weinige 100 procent familiebedrijven in de recycling van granulaten. Met weinig financiële middelen werd de basis van het familiebedrijf gelegd. Onder het motto “we gaan er voor”. Overigens is dit motto, altijd de rode draad door het bedrijf gebleven. In 1985 werd Daly Plastics BV opgericht als zuster onderneming van de oud papier handel Simon Daalder BV. Heden ten dage bestaat het familiebedrijf uit 3 divisies: Plastics recycling, met de bedrijven Daly Plastics BV en Caroda Polymer Recovery, Machinehandel Sidalco BV, met containers, opleggers en recyclingapparatuur, en Verhuur industrieel onroerend goed, ten behoeve van circulaire bedrijfsvoering. Het bedrijf wordt geleid door de tweede generatie, die hoopt het in de toekomst aan een derde over te mogen dragen. De plastic recycling divisie wordt geleid door Peter Daalder (CEO) en Gerd Gerdes (COO). Het vroegere oud papier bedrijf is in 1993 verkocht aan Parenco BV te Renkum. Dit kapitaal heeft het mogelijk gemaakt om de huidige activiteiten te financieren. |
Daly Plastics verwacht een toename in de vraag naar circulair LDPE. Momenteel is dat al waarneembaar, met name in de hoogtransparante kwaliteiten. Voor de toekomst verwacht het bedrijf dat circulaire en lineaire LDPE niet langer aan elkaar gekoppeld zullen zijn – in verband met de circulaire verplichtingen is het niet ondenkbaar dat de prijs van circulaire LDPE die van de lineaire zal overstijgen. Afnemers zijn nu gewend om met de petrochemie afspraken te maken over grote hoeveelheden voor een langere termijn. Daarom is het belangrijk dat de capaciteit van de huidige aanbieders van circulair granulaat stijgt. Zo zullen er fabrieken moeten ontstaan die tussen de 100.000 en 150.000 ton per jaar kunnen produceren, om aan de vraag van de industrie kunnen voldoen. Er zijn afnemers die 30.000 ton aan orders willen plaatsen, met een capaciteit van 30.000 ton ben je dan in één klap uitverkocht. Kleine projecten met minder dan 10.000 ton zorgen in de toekomst alleen voor wildgroei en een stagnatie van de professionalisering.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website
Vakblad Afval! maart 2018 (nummer 2)