Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 06 april 2020

Wereldprimeur voor Renewi met Volvo FE Electric

Als eerste organisatie wereldwijd heeft Renewi een order geplaatst voor een Volvo FE Electric 6x2 met elektrische kraakpersopbouw. Het actief kunnen terugdringen van emissies, het verder verduurzamen van de vloot en het leveren van een concrete bijdrage aan een schonere leefomgeving zijn voor Renewi de voornaamste redenen om te investeren in het elektrische voertuig.

De accu's van de Volvo FE Electric laden ook tijdens het remmen op.
Foto: Volvo Trukcs

De Volvo FE Electric voor Renewi heeft een GVW van 27 ton. Het is daarmee het zwaarste elektrische voertuig dat door een OEM af fabriek en in serie wordt geproduceerd. De truck wordt in het voorjaar 2020 af fabriek geleverd en wordt na het opbouwen van een kraakpers rond de zomer op de Nederlandse wegen verwacht.

Renewi’s Volvo FE Electric wordt ingezet voor afvalinzameling in binnenstedelijke gebieden. Het voertuig is voorzien van vier lithium-ion accupakketten van 50 kW elk. De accu’s laden ook tijdens het remmen op, wat de Volvo FE Electric zeer geschikt maakt voor inzet met veel stop-and-go. Opladen gaat met 400 V AC-opladen met 22 kW gedurende de nacht of DC-snelladen tot maximaal 150 kW. De bekende CCS/Combo2-aansluitingen worden toegepast.

Speciale software

Om de batterijcapaciteit zo efficiënt mogelijk te benutten, ondersteunt Volvo Trucks Renewi in een compleet systeem. Wijnand van den Brink, Manager Special Products & Innovation bij Volvo Trucks Nederland legt uit: “Het is een uitdaging om het laadvermogen te maximaliseren en tegelijkertijd het rijbereik te optimaliseren. Elektrisch rijden betekent eigenlijk anders werken. Om te voorkomen dat transporteurs teveel accucapaciteit kopen wat ten koste gaat van het laadvermogen en bovendien te duur is, bieden wij ondersteuning voor de beste inzet en het optimaal laden van de batterijen.”

De Volvo FE Electric van Renewi.
Foto: Volvo Trukcs

Volvo Trucks heeft speciale software, waarin de route, het aantal stops en de gewichten kunnen worden ingegeven. Het systeem toont vervolgens of de route mogelijk is, hoeveel energie er per kilometer wordt verbruikt, hoeveel batterijcapaciteit er nog overblijft, wat de gemiddelde transportsnelheid zal zijn en hoe lang de rit duurt.

Volvo FL Electric

Naast een Volvo FE Electric is onlangs ook de verkoop van de lichtere Volvo FL Electric gestart. “Met onze elektrische voertuigen kunnen transporteurs niet alleen de luchtkwaliteit verbeteren, ze leveren ook een bijdrage aan het verminderen van de overlast door verkeerslawaai en het voorkomen van files in de spits. De werkzaamheden kunnen namelijk stil en zonder schadelijke uitlaatgassen 's ochtends vroeg of 's avonds laat worden uitgevoerd. Naast stil zijn elektrische voertuigen bovendien trillingsvrij. Dit heeft ook voor de chauffeur en beladers grote voordelen met betrekking tot het comfort”, vervolgt Van den Brink.

“Met de serieproductie van de Volvo FL en Volvo FE Electric tonen we aan dat we zowel aan de strenge milieu-eisen als aan de hoge commerciële eisen van onze klanten voldoen”, besluit Van den Brink.


Vakblad Afval! februari 2020 (nummer 1)