De verwachtingen zijn weer hooggespannen. Van 13 tot en met 17 mei stroomt München weer vol met deelnemers aan en bezoekers van 's werelds grootste vakbeurs voor milieutechnologie.
‘Beurs der beurzen’, ‘de belangrijkste beurs’ of ‘de enige beurs waar ik wil staan’ zijn de waarderingen die de redactie hoorde toen ze een aantal Nederlandse en Belgische standhouders vroeg naar de reden waarom ze op de Ifat staan. Omdat er traditioneel veel (internationale) standhouders op de beurs zijn, komen er veel (internationale) bezoekers, en omdat er veel bezoekers komen, is de beurs iedere editie overvraagd. De verwachting is dat de cijfers van de vorige Ifat uit 2022 worden geëvenaard. Toen waren er bijna drieduizend standhouders uit 59 landen en regio’s, en kwamen er bijna 120.000 bezoekers op af.
Georganiseerd rond het thema duurzaamheid, vertegenwoordigt de Ifat alles waar ze bij Colubris Cleantech aan werken: oplossingen op het gebied van water, afval en bioresources. Het bedrijf uit Winterswijk realiseert al meer dan twintig jaar afvalsorteerlijnen, inmiddels veertig jaar afvalwaterzuiveringen en ze zijn ruim twaalf jaar bezig met het winnen van proteïnes uit organische reststromen. “Voor ons is Ifat the place to be. De mix van thema’s zit precies in onze sweet spot”, vertelt Mark Beerten, General Sales Manager bij Colubris Cleantech. “Ook draagt de beurs circulariteit uit, en dat sluit aan bij ons thema: Let’s close the loop together. Dat betekent op het gebied van water niet meer een afvalwaterzuivering bouwen met als doel het water te kunnen lozen, maar de driver is nu het water te kunnen hergebruiken in het proces. Of de stoffen die in dat afvalwater zitten herwinnen en daaraan waarde toekennen. Zo kunnen ze weer worden ingezet in bijvoorbeeld de voedingsindustrie of als biobrandstoffen.”
Het bedrijf pakt groots uit op de Ifat en vaardigt naast de standbezetting ook technologiemedewerkers af om te netwerken en kennis op te doen. Beerten: “De kosten om aanwezig te zijn op Ifat zijn aanzienlijk, maar onze ervaring is dat we die investering weer terugverdienen in goede, nieuwe contacten en contracten. Dat verwachten we deze keer ook weer.”
Colubris Cleantech – Hal A1.205/304
Het Vlaamse familiebedrijf Vyncke, gespecialiseerd in het bouwen van energie-installaties, bestaat al sinds 1912 en opereert wereldwijd. Toch staat de onderneming in mei pas voor de tweede maal op de Ifat. Chief Sales & Marketing Officer, Jef Mestdagh, legt uit: “Van oudsher richten wij ons op industriële klanten in de houtindustrie en agro- en foodsector. De reststromen die zij hebben, helpen wij omzetten in energie die zij weer inzetten in hun eigen processen. Zo’n tien jaar geleden zijn we daarnaast installaties gaan ontwikkelen die afvalstromen, zoals rdf, omzetten in energie. Toen kwam Ifat in beeld als beurs waaraan we wilden deelnemen.” Vanwege de annulering van de 2020-editie van de Ifat door COVID-19, stond Vyncke pas in 2022 voor het eerst op de beursvloer in München. Een positieve ervaring, aldus Mestdagh. “Niet alleen in de zin van opdrachten binnenhalen, maar ook om contacten op te doen in de voor ons nieuwe wereld van de afvalsector. Wij integreren complete installaties, maar kopen ook installaties aan bij onderleveranciers. Vandaar dat dit soort beurzen in toenemende mate van belang zijn om ook onderleveranciers te ontmoeten waarmee we kunnen samenwerken.” Op de Ifat zal Vyncke reeds gerealiseerde projecten onder de aandacht brengen en de onderneming hoopt daarmee de aandacht van bezoekers binnen en buiten Europa te vangen en meer naamsbekendheid in de afvalsector te genereren.
Vyncke – Hal A4.224
Een primeur bij VConsyst. De leverancier van slimme afvalinzameloplossingen laat beursbezoekers zien hoe een ondergrondse container eenvoudig te openen is met een IPhone. Met Android-telefoons is dit al langer mogelijk. “De interesse in de markt om de afvalpas te vervangen door een telefoon is groot", zegt manager marketing en communicatie Bert Jan Lambregtse. “Het biedt mensen niet alleen gemak, maar zorgt ook voor extra interactiemogelijkheden, zoals een directe terugkoppeling over stortgedrag. Zo kan je gewenst gedrag stimuleren.” Erwin Rollema, verantwoordelijk voor de internationale expansie van het bedrijf, vult aan: “Onze focus op de Ifat ligt op onze ‘smart’ oplossingen. Op onze vaste stek op de beurs laten we zien hoe we data gebruiken om tot efficiëntere inzameling te komen, en ook tot zuiverdere fracties. In Duitsland en Scandinavische landen, onze focuslanden op de Ifat, is hier veel interesse in. Verder dineren we met partners en distributeurs. Zo stimuleren we onderlinge kennisuitwisseling.” Ondertussen kijkt VConsyst naar andere internationale markten. “Pas verscheen er op TikTok een filmpje van de lediging van een ondergrondse container in Amsterdam. ‘Waarom hebben wij dit niet?’ was het buitenlandse commentaar bij het filmpje, dat miljoenen keren is bekeken. Er is dus nog een wereld te winnen”, knipoogt Rollema.
VConsyst – Hal A5.120
Met ondergrondse perscontainers kunnen gemeenten niet alleen het milieu een dienst bewijzen, maar ook de eigen portemonnee. Met die boodschap vertrekt Edwin Oosterveld in mei naar München. “In Nederland hebben we nu 1.500 ondergrondse perscontainers staan. In het buitenland vijftig", vertelt de marketeer van Sidcon. “We gaan dus vooral het gesprek aan over de grote voordelen van deze containers. Eén perscontainer kan zes ‘gewone’ containers vervangen. Daarmee besparen gemeenten ruimte, kunnen ze de inzameling efficiënter organiseren en hoeven er minder voertuigen én dus mensen te worden ingezet. Ik verwacht niet honderd containers te verkopen op de beurs, maar ik wil wel een zaadje planten: de inzameling van afval kan vaak veel slimmer georganiseerd.” Omdat Sidcon alles rond de ondergrondse perscontainers in eigen beheer doet vanuit Nederland (ook installatie en service), focust het bedrijf op markten in buurlanden. “Op die manier kunnen we de hoge kwaliteit leveren die klanten van ons gewend zijn", zegt Oosterveld. “Als wij in ons online portal een storing zien in een gemeente, springt er iemand in een auto om het op te lossen, liefst nog voordat we hierover gebeld zijn. Daar ligt onze lat. In een Griekse gemeente zal je voorlopig dus niet snel één van onze perscontainers zien staan.”
Sidcon – Hal A5.423/522
Voor het eerst heeft AW Machinery dit jaar tijdens de Ifat een stand, om haar machine die ondergrondse containers reinigt te tonen. “Met onze derde generatie wasunit richten we op zero-emissie, gebruiksvriendelijkheid en duurzaamheid”, vertelt relatiebeheerder Germ van der Heide van AW Machinery. In München heeft het bedrijf uit Emmeloord een gezamenlijke stand met Sidcon. “We vullen elkaar goed aan, we hebben dezelfde klanten en dezelfde exportlanden. Ons gezamenlijke plan is dat Sidcon haar klanten mee naar buiten neemt om te laten zien hoe wij met onze wasunit haar ondergrondse container reinigen. Bij de start van de Ifat hangen we met onze kraan een container van Sidcon boven onze wasunit om tijdens demonstratiemomenten te laten zien hoe we de binnenkant van de container reinigen. Een verschil ten opzichte van onze vorige wasunit is dat de nieuwe reinigingsinstallatie beschikt over een volledig geïsoleerde schoonwatertank, zodat het water maar één keer op een dag verwarmd hoeft te worden.” Tijdens de Ifat verwacht hij niet alleen bekende buitenlandse relaties te mogen ontvangen. “We willen ook graag aan andere bedrijven laten zien hoe we met onze wasunit ondergrondse containers reinigen. Zero-emissie is een opkomende trend, en met onze reinigingsmachine kunnen we in stedelijke gebieden containers reinigen zonder voor uitstoot te zorgen.”
AW Machinery – Hal A5.423/522
Voor Indaver is de Ifat vanzelfsprekend ook het moment om klanten vanuit Duitsland en ook Europa te ontmoeten en de laatste ontwikkelingen te bespreken. Ook naar de ontmoetingen met collega-concurrenten ziet men uit. “In onze gespecialiseerde business werken wij regelmatig samen met collega-bedrijven in bijvoorbeeld contracten of in installaties. Op de Ifat ontmoeten wij elkaar allemaal", vertelt An Vandamme, marketing communications manager bij Indaver. “Er verandert veel in onze markt, en wij willen de trend voorblijven. Hoe gaan de circulaire economie en de green deal zich ontwikkelen en welke verwerkingssoorten en -capaciteiten zijn er daarvoor nodig? Denk alleen al aan de zeer zorgwekkende stoffen”, illustreert Vandamme het essentiële contact tussen de branchegenoten. Zij benadrukt daarbij dat het milieubedrijf met vestigingen in negen West-Europese landen zich op de beurs positioneert met zijn leidende positie in duurzaam afvalbeheer. En dat is niet alleen voor bestaande en toekomstige klanten, maar ook voor toekomstige werknemers. “We zijn een zeer gespecialiseerd Europees bedrijf, dus altijd op zoek naar specifieke profielen van mensen. De Ifat is een mooi moment om ons als interessante werkgever voor te stellen en duidelijk te maken welke toegevoegde waarde wij brengen voor milieu en samenleving.” Verder is de beurs voor Indaver ook de mogelijkheid om op de hoogte te blijven van beleidsmatige trends in de verschillende landen en niet te vergeten van de technologische ontwikkelingen. “De stand van zaken kennen we en we weten wat op ons afkomt. Het is goed om dat ook te horen van klanten, collega's en technologiebedrijven.”
IndaverGroup – Hal A6.227
AMCS Group komt al jaren op de Ifat. “Het programma sluit volledig aan op onze missie en visie”, vertelt Alexandra Truyers, accountmanager bij het softwarebedrijf. “Veel van onze klanten lopen er rond, maar ook zeker andere partijen die we graag willen spreken. Daarnaast is het altijd interessant om te zien wat de sector bezighoudt. We kunnen leren van elkaar en daar kunnen ook weer nieuwe samenwerkingsverbanden uit voortkomen.” Om dit extra te stimuleren, organiseert AMCS tijdens de beurs ook zelf netwerkevenementen, zoals een BBQ en cocktailuurtje.
Verder zal AMCS Group tijdens de beurs de nieuwe branding van het bedrijf onthullen. “Ons productportfolio is de laatste jaren aanzienlijk uitgebreid. We kunnen naast de oplossingen ontwikkeld voor afval, recycling en transport nu óók HSEQ en ESG-rapportagetools aanbieden, ook relevant voor CSRD. Deze uitbreiding tot een breed duurzaamheidsbedrijf komt ook centraal te staan in de nieuwe branding.” Het bedrijf ziet wel dat de markt het nu moeilijk heeft, bijvoorbeeld door personeelstekorten. Een oplossing biedt AMCS uiteraard ook, zoals automatische analyse van wat er in een container terechtkomt, met behulp van AI. “Zo kun je bijvoorbeeld lachgascilinders vroegtijdig opsporen, zodat er zo snel mogelijk gehandeld kan worden.”
AMCS Group - Hal A6.420
Voor Eco Software Solutions wordt 2024 het eerste jaar dat het bedrijf een stand heeft op de Ifat. Directeur Martijn Schimmer heeft echter jarenlange ervaring in de branche, dus “ik ken de Ifat heel goed en zie de toegevoegde waarde ervan”. Eco Software Solutions biedt volgens Schimmer een volledig platform, dat de processen voor afvalbedrijven van begin tot eind digitaliseert. “Nu hebben veel klanten nog eilandjes: een oplossinkje voor dit, een ander oplossinkje voor dat. Dat wordt bij ons allemaal verbonden, bijvoorbeeld in het EcoSoft ERP platform.” Hoewel hij ziet dat er de afgelopen jaren meer concurrentie is gekomen in deze markt, is dat volgens hem alleen maar een goed teken.
"We zijn een vrij jong bedrijf en het afgelopen jaar heel hard gegroeid”, vertelt Schimmer. “De tijd is voor ons gekomen om de vleugels uit te slaan naar het buitenland, zoals Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. We kijken nu actief naar de ontwikkelingen in de markt en welke partners voor ons interessant zijn. Op Ifat komt alles en iedereen uit de hele wereld bij elkaar, dat is een makkelijke manier om in een week tijd veel mensen te spreken.”
Eco Software Solutions – Hal B4.305/404
Voor het eerst staat HuMeij Windshifters op de Ifat. Dat kan ook niet anders, want het familiebedrijf is in 2022 opgericht door Huig van der Meij, die daarvoor veertien jaar bij Nihot had gewerkt. “Ik heb eerst een jaar vanuit huis de basis van onze windshifter ontwikkeld, en in 2022 zijn we commercieel gestart. Er zijn maar weinig bedrijven in de wereld die deze techniek echt goed in de vingers hebben.” De machines gaan nu al de hele wereld over, van Australië, Chicago tot aan Tsjechië aan toe. In Nederland staat er nog geen een. “We hebben een vliegende start gehad en hebben veel moeten inregelen. Nu is het tijd om uit te bouwen. De Ifat is voor mij eigenlijk de beurs in de wereld waar ik wil staan. De hele wereld komt ernaartoe. Onze machines worden meestal gekocht door systeembouwers en dit is een mooie gelegenheid om hen én hun klanten te ontmoeten.” De omvang van de beurs is voor Van der Meij ook weer het nadeel. “Het is immens. Ik word nu al bedolven onder de e-mails over allerlei zaken die met de beurs te maken hebben.”
HuMeij Windshifters – Hal B4.305/404
“Met alleen een goede website kom je er niet. Op een beurs staan heeft echt wel meerwaarde”, zegt Marcel Clephas, general manager van AEC Systems. AEC staat bij dit bedrijf niet voor afvalenergiecentrale, maar voor air emission control: AEC Systems verkoopt namelijk luchtzuiveringstechnologie. Voor sorteerders en verwerkers van afval, maar bijvoorbeeld ook voor waterzuiveringsinstallaties. “Wij verkopen onze systemen aan apparaten- of machinebouwers, die deze technologie samen met hun eigen producten weer aan de eindverwerkers leveren.” Het bedrijf doet dit jaar voor de vijfde keer mee aan de Ifat en staat op het Holland Paviljoen, waar ook verschillende andere Nederlandse bedrijven staan. “Die bedrijven zijn heel goed in hun eigen techniek en verwerkingsmethode, maar als een potentiële klant een probleem heeft met geurbeheersing, ben ik meteen in de buurt”, vertelt Clephas. “Bezoekers aan de Ifat zijn vaak goed geïnformeerd en gemotiveerd. Ze bezoeken de beurs heel bewust om zich te oriënteren en zijn zakelijk gezien interessante gesprekspartners. De focus ligt voor ons sterk op het leggen en versterken van contacten. We zien nu al dat we aanvragen krijgen voor een afspraak op de beurs. Dat stel ik erg op prijs. Want online is hartstikke leuk, maar ik wil liever iemand de hand schudden en in levenden lijve zien.”
AEC Systems – Hal B4.305/404
Machinebouw Bronneberg slaat de Ifat niet over. “Voor ons is het de beurs der beurzen. Voor een regionale beurs zoals hier in Nederland moet je actief bezoekers uitnodigen. Hier komt iedereen zelf naartoe. Alexander Jegerings, die de internationale verkoop verzorgt, heeft de beurs wel zien veranderen. “Vroeger kwamen bezoekers machines kopen en contracten tekenen. Ook ging de technologische vernieuwing toen sneller. Nu is het vooral relaties opbouwen en onderhouden. Toch laat Bronneberg naast alligatorscharen, pelmachines en schrootgrijpers ook een innovatie zien: optische metaalscheiders. “Voor bepaalde metalen het apparaat met de beste scheiding, en ook nog voor een goede prijs. We laten deze voor het eerst aan het publiek zien, hoewel we er ook al een paar geleverd hebben.” Jegerings wijst erop dat machines één is, maar service net zo belangrijk. Dat vindt de machinebouwer in Helmond een van zijn onderscheidende kenmerken. “Er zijn in de Benelux, Duitsland en Frankrijk weinig vergelijkbare bedrijven die hydraulische recyclingmachines zo goed kunnen servicen als wij.” Ook daarvoor komen de klanten langs de stand.
Bronneberg – Hal B4.417
"Wij zien de Ifat als de belangrijkste beurs om onze positie in Europa te versterken. Van oudsher is onze marktpositie in sorteertechniek en recyclingcentra erg sterk in Noordwest-Europa. Met deze beurs willen we dat uitbreiden naar Centraal- en Oost-Europa. We verwachten vooral mkb-bedrijven te ontmoeten die met recyclingvragen worstelen.” Arjen Molenaar, sales director Benelux en DACH van Bollegraaf ziet de Ifat als de belangrijkste beurs in de wereld, omdat de hele wereld ernaartoe gaat. De ontwerper en producent van kant-en-klare recyclingtechnolgie wil daarom de beurs aangrijpen om nieuwe klanten te laten kennismaken met de oplossingen die ze te bieden hebben. “Natuurlijk de samenwerking met Greyparrot die we begin dit jaar zijn aangegaan”, memoreert Molenaar het partnership voor Analyser: een platform van Greyparrot dat met behulp van artificial intelligence (AI)-camerasystemen zichtbaarheid biedt in de afvalstromen bij recyclinginstallaties. Dit jaar echter geen werkende sorteerinstallatie op de stand zoals in voorgaande edities het geval was. Wel staat er op het buitenterrein een balenpers. “De laatste acht jaar hebben we geen balenpers meegenomen, terwijl het toch de oorsprong van het bedrijf is. Bovendien hebben we een nieuw model met features. Ook kunnen we de stand nu optimaal inrichten voor relatiemanagement”, motiveert Molenaar de keuze.
Bollegraaf – Hal B5.327/436
Al sinds de jaren negentig staat Goudsmit op de Ifat. Voor de leverancier van magneetsystemen is het een goede vakbeurs waar ze met bedrijven uit de recyclingmarkt in contact kunnen komen. Het is een van de grote beurzen waar Goudsmit aan deelneemt. Voor de markt van voedingsmiddelen stond ze in maart op een vergelijkbare grote beurs: Anuga. Voor Goudsmit is het belangrijk om op deze grote beurzen te staan. Niet alleen als update voor de innovaties, maar ook om van klanten te horen welke invloed nieuwe nationale en lokale regelgeving op hen heeft. Daarom is deze keer gekozen voor een ‘social booth'. “Geen grote apparaten, maar veel zitplekken waar we met klanten diepgaander het gesprek aan kunnen gaan,” legt marketingmanager Leander van der Palen uit. Want het gesprek is belangrijker dan een showmodel. Om dat te tonen zijn tegenwoordig voldoende alternatieven. “Onze innovatie is de verfijning van de non-ferro scheiding. Een nieuwe module die we voor de Eddy-Current-scheider plaatsen, haalt de kleinste ferro-deeltjes eruit. Daardoor ontstaat een veel betere mono-layer van materiaal die de Eddy Current in gaat. Dit verhoogt de opbrengst van non-ferro zoals goud en koper zowel kwalitatief als kwantitatief.
Goudsmit – Hal B6.316
De tijd van rioolslib verbranden komt ten einde. Dat is althans het idee achter Torwash. Dit door TNO ontwikkelde ontwateringsconcept zet het rioolslib onder hoge druk om in een vaste brandbare koek en een waterig materiaal waar enerzijds nutriënten uitgehaald kunnen worden en dat anderzijds vergist kan worden tot biogas. De technologie is inmiddels succesvol uit de testfase gerold. Voor de brandstof is een project gestart bij Golden Rand, de biomassacentrale van Eneco. Inmiddels is de spin-off verzelfstandigd in Torwash en begint nu marktrijp te worden. “In februari zijn we naar Londen geweest en in mei gaan we dus naar München", vertelt managing director Levien de Legé. “We werken aan onze eerste full-scale installatie waar we het slib van een waterzuiveringsinstallatie om gaan zetten naar herbruikbare stoffen. Dit wordt een belangrijk jaar voor ons. Hierna willen we onze marktintroductie doen. Om die contacten alvast te leggen staan we op de Ifat.” Naast het zo veel mogelijk mensen geïnteresseerd krijgen in het concept is het voor De Legé ook de gelegenheid om de markt af te tasten. “Duitsland is een grote markt, en ik weet niet of alle problemen met slib al zijn opgelost. Daar gaan we achter komen.”
Torwash – Hal C4.339/538
“De Ifat is de belangrijkste milieu- en reinigingsbeurs ter wereld, en traditiegetrouw zijn ook veel Nederlandse bedrijven in München aanwezig. Daarom vinden we het belangrijk dat ook wij op de Ifat staan”, vindt Timo Koop, verkoopleider bij Haller Benelux. “Als Zoeller waren we in 1966 al aanwezig op de eerste editie van de Ifat. Tijdens iedere editie vinden we vooral het relatiebeheer belangrijk.” Daarnaast gebruikt Haller Benelux deze editie om te laten zien wat het bedrijf in de voormalige fabriek van Geesinknorba in Emmeloord produceert. Koop licht er twee producten uit: “De Magnum GPM met een persmechanisme is geschikt voor industrieel afval. De Medium MF-2 multifractie achterlader heeft een laadbak met twee compartimenten om twee verschillende afvalstromen mee te nemen. Met deze producten verwachten we weer veel van onze relaties opnieuw te gaan zien. Daarbij biedt de nieuwe locatie extra productiecapaciteit en flexibiliteit om aan de specifieke behoeften van de klanten te voldoen. Verder willen we onze relaties laten weten dat we op de korte termijn in Emmeloord vijf stuks per week gaan produceren en dat we op de langere termijn naar tien stuks per week willen gaan. Dat komt neer op 450 machines per jaar, maar dat aantal is dit jaar nog niet haalbaar.”
Haller (Zoeller) – Buitenterrein FM 710/5
Dikker staal, dikkere moeren en bouten, betere afdekkappen en een betere aansluiting van de belading op de inzamelwagen. Het zijn slechts enkele zaken die Bas E-lifters heeft aangepast aan de elektrische lifter, die het bedrijf tijdens de vorige editie van de Ifat aan de markt presenteerde. “Twee jaar geleden stonden we met een prototype op de Ifat en wilden we vooral weten wat de markt ervan vond”, vertelt medeoprichter en directeur Aart Schalk. “Als reactie kregen we vooral te horen dat we moesten zorgen voor een hufterproof en robuust systeem. Tijdens de komende editie van de Ifat laten we zien dat we naar alle marktwensen en -eisen hebben geluisterd en lanceren we de elektrische lifter als volwaardig product.” Daarnaast heeft Bas E-lifters het Bas Digital Dashboard ontwikkeld. “Het dashboard geeft van een afstand inzicht in de locaties en de routes van de voertuigen en welke afvalstromen ze inzamelen. Daarnaast biedt het dashboard de mogelijkheid om de status van de elektrische lifter uit te lezen, zodat we weten aan welke elektrische belading preventief onderhoud nodig is. Met deze totaaloplossing zijn we klaar voor de inzameldiensten, die steeds meer te maken gaan krijgen met zero-emissiezones en de vraag naar – deels – elektrische inzamelwagens.”
Bas E-lifters – Buitenterrein FM.813/13
Vakblad Afval! mei 2024 (nummer 3)