Het van oorsprong Canadese New West Gypsum Recycling is het grootste gipsrecyclingbedrijf ter wereld. Het leverde al miljoenen tonnen gipspoeder terug aan gipsplatenfabrikanten, en de teller blijft oplopen.
De markt voor gerecycled gips blijft groeien, ziet Maarten Hendriks, managing director voor Europa bij New West Gypsum Recycling (NWGR). “In alle landen waar we actief zijn, naast Canada zijn dat België, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, werken we nauw samen met de grootste producent van gipsplaten”, legt hij uit. “In België, Frankrijk en Duitsland is dat Saint Gobain, in het Verenigd Koninkrijk Siniat en in Noorwegen Knauf. “Meestal zitten we met onze fabriek vlak bij of zelfs op hetzelfde terrein als de fabrikant. Op die manier weten we zeker dat ons recyclaat ook direct gebruikt wordt om nieuwe gipsplaten te maken. En dat kan al binnen een paar uur nadat de vrachtwagens met afgedankte gipsplaten bij ons hebben gelost.”
De nauwe samenwerking met fabrikanten van gipsplaten heeft verder als voordeel dat NWGR ze kan wijzen op de ideale manier van produceren, zodat de producten ook daadwerkelijk cradle-to-cradle zijn en New West Gypsum Recycling ze in de toekomst kan blijven recyclen. “Idealiter schrijven overheden voor dat gipsplaten altijd volledig herbruikbaar of recyclebaar zijn”, stelt Hendriks. “Want wil je echt circulair gaan bouwen, dan moet je alles weer gemakkelijk uit elkaar kunnen halen.”
Gips is een dankbaar materiaal om te recyclen, vindt de managing director. Behalve gipsplaten waar bijvoorbeeld isolatiemateriaal aan verlijmd is of die met aluminium of laminaat zijn bekleed, kan New West Gypsum Recycling alle gipsplaten verwerken tot nieuwe grondstof. “Eigenlijk zijn alleen ijzer en gips 100 procent recyclebaar. Gips is oneindig her te gebruiken om nieuw gips met exact dezelfde samenstelling van te maken. Alle andere materialen, zoals glas, papier en plastic worden nooit meer 100 procent hetzelfde materiaal. De kwaliteit neemt na iedere ronde wat af. Dat geldt dus niet voor gips.”
New West Gypsum Recycling biedt klanten de mogelijkheid om het unieke recyclingproces met eigen ogen te komen bewonderen, simpelweg door online een afspraak te maken. Sinds enkele jaren biedt de onderneming ook opleidingen aan voor parkwachters, deze kunnen zowel plaatsvinden op de site van de klant als op de werkvloer bij NWGR. Vaak zijn het de typische, meest voorkomende onzuiverheden die toch nog in vrachten sluipen door onwetendheid. Door deze training kunnen zij de vrachtkwaliteit verbeteren.
Met twee vestigingen vlak over de Nederlandse grens, één in Keulen en één in de Antwerpse haven, kan NWGR de Nederlandse markt prima bedienen. In België is het bedrijf bereikbaar via de weg of via het water. Sinds 2021 is NWGR in België ISO 9001 gecertificeerd. In 2022 heeft het bedrijf ook gekozen om de ISO 14001-certificering te behalen. De uitbreidingen op deze certificeringen zullen de komende jaren enkel toenemen. Momenteel werkt NWGR ook nog met een erkend bedrijf aan een LCA.
Op de recyclingbeurs in Gorinchem zal NWGR dit jaar uitpakken met een speciale win-actie. Hierover kan het bedrijf alvast prijsgeven dat een bezoekje aan de beursstand weleens een Apple iPad kan opleveren.
Meer informatie: www.nwgypsum.com, +32 3 575 91 80
Vakblad Afval! november 2024 (nummer 7)