Op 1 en 2 april is het weer tijd voor de jaarlijkse Plastics Recycling Show Europe (PRSE). Het internationale evenement trekt steeds meer bezoekers. Wat maakt de beurs zo aantrekkelijk? En is die zinvol nu de plasticrecyclingindustrie moeilijke tijden doormaakt? Vakblad Afval! vroeg verschillende Nederlandse standhouders naar hun gedachten over de PRSE.
“Het is de belangrijkste beurs van het jaar”, zegt Dennis Jorissen van Bas van den Ende Kunststof Recycling. “In twee dagen zien we enorm veel klanten en leveranciers. Als we die moeten bezoeken, zijn we daar weken mee kwijt.” Netwerken is voor bijna alle bedrijven een belangrijke reden om op de beurs te staan. Daarbij maakt het internationale karakter netwerken met buitenlandse spelers gemakkelijker. Marcel Alberts van Healix voegt toe: “Daarnaast willen we aandacht vragen voor de uitdagingen in de sector en samenwerken aan oplossingen.” Maar sommige standhouders hebben ook hun eigen specifieke redenen. Zoals het presenteren van hun technologie: Broeckx Plastic Recycling wil zijn “volledig automatische innovatieve sorteerlijn” presenteren, en Resolved Technologies zijn dissolutie-technologie waarmee ze engineeringplastics (zoals plastic van elektrische apparaten) recyclen tot grondstoffen van “bijna virgin kwaliteit”. Verder brengt Circular Plastics NL hun nieuwe subsidieronde voor innovatieve recyclingprojecten onder de aandacht en streeft Peute Plastics & Polymers naar meer naamsbekendheid. Hans Dudok vertelt dat ze daarbij focussen op bedrijven buiten de traditionele recyclingmarkt. “We zien namelijk steeds meer spelers uit de volledige verpakkingsketen zich focussen op de recyclingwereld.” Melvin Kroon wil laten zien dat Banzo Engineering meer doet dan scheidingsinstallaties leveren voor huishoudelijk afval. “We hebben ook projecten om de plasticstroom verder op te werken.”
Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN)Per 1 januari 2027 moet de Nationale Circulaire Plastic Norm (NCPN) in werking treden. Die verplicht alle in Nederland gevestigde verwerkers van polymeren een minimaal percentage fossiele polymeren te vervangen door gerecyclede of biobased polymeren. De exacte hoogte van het percentage wordt in 2026 bekendgemaakt, maar kan oplopen tot 30 procent in 2030. In eerste instantie geldt de bijmengverplichting alleen voor plastics die worden gebruikt in kunststof onderdelen en eindproducten die op de Nederlandse markt worden verkocht. Maar dat kan op termijn worden uitgebreid. De NCPN kreeg nogal wat kritiek vanuit de markt. Het zou onder meer een onevenredige last op Nederlandse kunststofverwerkers leggen, wat veel banen en bedrijven zou gaan kosten. Op Europees niveau bevat de Verordening voor Verpakkingen en Verpakkingsafval minimumpercentages voor het gebruik van recyclaat voor 2030 en 2040. Zo moet een plastic wegwerpfles in 2030 tot 30 procent plasticrecyclaat bevatten, in 2040 65 procent. |
De standhouders vinden de PRSE erg zinvol. “Op veel beurzen komen sommigen alleen voor de giveaways. Maar hier komen ook de mensen die de beslissingen nemen bij onze stand”, vertelt Jorissen. Bas Kattenpoel Oude Heerink van De Paauw laat weten dat eerdere edities van de beurs leidden tot waardevolle samenwerkingen en inzichten gaven in de nieuwste trends en innovaties. Henk Alssema van Vita Plastics en Arjen Molenaar van Bollegraaf Recycling Solutions staan er al sinds de eerste editie. Zij zagen de beurs groeien. “In het eerste jaar kon met moeite een halve hal worden gevuld. Tegenwoordig zijn er diverse hallen nodig om alle standhouders te kunnen onderbrengen”, aldus Alssema. Al hoopt René Kras van Kras Recycling dat dat de beurs zijn doel niet voorbijstreeft. “Nu staan er relevante partijen en is het echt gericht op de plasticrecyclingbranche.”
De meeste standhouders vinden dat het programma van de PRSE aansluit bij hun interesses. Het gaat dan onder andere om onderwerpen als het investeringsklimaat, innovatie en regelgeving. Toch zien sommige standhouders verbeterpunten. Birgit Ros van Circular Plastics NL: “We zien graag meer aandacht voor fysische recycling (dissolutie), met name chemische depolymerisatie. Dit omdat de opbrengsten daarvan aanzienlijk hoger zijn dan bij thermochemische recycling (pyrolyse). Daarnaast horen we graag meer over hoogwaardige toepassing van recyclaat en het verbeteren van samenwerking binnen de keten.” Alberts hoort graag meer over concrete maatregelen om de vraag naar gerecycled plastic te stimuleren.
Molenaar en Alssema verwachten dat de PRSE wederom druk bezocht gaat worden en weer meer standhouders heeft. Alssema: “Dat is positief. De markt zoekt houvast, en de beurs is daar een goede gelegenheid voor.” Het gaat namelijk niet goed met de plasticrecyclingmarkt; plasticrecyclers lijden onder de grote concurrentie van goedkoop virgin plastic dat van buiten Europa komt. Het leidde tot vele faillissementen, waaronder van Umincorp, TRH Recycling en Ecocircle. En plasticrecycler Healix besloot eind vorig jaar zijn productie tijdelijk stop te zetten.
“Het bloed loopt door de straten”, zegt Alssema met gevoel voor dramatiek. “Ik verwacht geen herstel dit jaar, maar hopelijk verbetert de markt wel een beetje.” Volgens Kras is het de komende jaren overleven. “De wet- en regelgeving [voor de bijmengplicht (zie kader), red.] gaan helpen, maar die gelden misschien pas vanaf 2030. Ook blijft er door het Europese exportverbod van plastic [naar niet-Oeso-landen, red.] vanaf volgend jaar veel materiaal over waarvoor geen afzetmarkt is. Daarbij komt nog het effect van goedkoop virgin. De faillissementen die we in Nederland en elders in de EU zagen zijn nog maar het begin, vrees ik.” Broeckx en Dudok zien ook dat bedrijven door de onduidelijkheid rondom de wet- en regelgeving niet durven te investeren. En Johan Zandee van Kunststof Recycling Nederland is ervan overtuigd dat als we zo doorgaan, de industrie uit ons land verdwijnt. “Hoe moet Nederland dan voldoen aan de bijmeng- en circulariteitsverplichtingen? De overheid moet wat doen, bijvoorbeeld met boeteclausules of bonussen.” Dudok: “Alle uitdagingen in de plasticrecyclingindustrie bieden ook veel kansen voor de toekomst.” Hij ziet de PRSE als een uitstekende gelegenheid om mogelijke samenwerkingen te bespreken en inspiratie op te doen voor nieuwe recyclingtechnieken.
Groeiend animoDe Plastics Recycling Show Europe (PRSE) brengt spelers uit de hele keten bijeen en wil samenwerking bevorderen en de overgang naar een circulaire kunststofrecyclingindustrie versnellen. De geplande eerste edities werden geannuleerd vanwege de terroristische aanslagen in Parijs in 2015 en Brussel in 2016. Maar de behoefte aan deze beurs bleek groot. De “zeer grote steun” die de organisatoren kregen was voor hen een belangrijke motivatie voor een derde poging. Die vond plaats in 2017 in Amsterdam. Het evenement bleef daarna groeien. Vorig jaar waren er meer dan 10.000 bezoekers. Inmiddels zijn er ook Plastics Recycling Shows voor het Midden-Oosten en Afrika (in Dubai), Azië (in Singapore) en India (in Mumbai). |
Of de markt van het gerecycled plastic de klappen te boven komt, is afwachten. “Er is een geweldige potentiële markt”, zegt Kroon: “Maar het moet kunnen concurreren met bestaande markten. Subsidie in een opstartfase is prima, maar uiteindelijk moet er duurzaam geld worden verdiend. Regelgeving helpt daarbij.” De meeste bedrijven delen de mening dat hulp vanuit de overheid nodig is, zowel van de Nederlandse als Europese. “Als de industrie niet gedwongen wordt, veranderen ze niets. Ze kiezen dan voor de makkelijke weg, want dan verdienen ze meer”, zegt Zandee.
Alberts ziet juist dat steeds meer bedrijven duurzaamheidsdoelen stellen en actief zoeken naar circulaire oplossingen. “Helemaal nu de Europese Verordening voor Verpakkingen en Verpakkingsafval (PPWR) er doorheen is.” Dudok voegt toe: “Door deze verordening kunnen grote investeringsbeslissingen genomen worden.” Alberts, Ros en Juul Cuijpers van Resolved Technologies, zien ook dat de mix van recyclingtechnologieën steeds beter wordt. Kattenpoel Oude Heerink, Alssema en Jorissen zijn blij met de toename aan samenwerkingen binnen de plasticindustrie, en tussen bedrijven en overheden. Kattenpoel Oude Heerink: “Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we de weg naar een circulaire economie succesvol bewandelen.”
Vakblad Afval! 01 2025 (nummer 2)