Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 24 november 2006

Pollutec voor zaken doen in Europa

Eind november probeert de Pollutec-Lyon weer een nieuw record te halen met 2400 exposanten uit twintig landen. Er is een Holland Paviljoen en ook speciale aandacht voor marktontwikkelingen in Tsjechië en Polen.

De jaarlijkse Pollutec wordt om en om in Parijs en Lyon gehouden. Lyon is daarbij het grootste evenement, en richt zich niet alleen op Frankrijk maar vooral op de Zuid-Europese landen. Er worden maar liefst 65.000 bezoekers verwacht, en dat is ook voor een stad als Lyon veel. Een paar jaar geleden vormde de animo voor de beurs nog voor een flink logistiek probleem; vooral in de spitsuren. Inmiddels is de infrastructuur aangepast en stroomt het verkeer goed door.

De thema's water en afval & recycling domineren met 1600 standhouders en 70 procent van de beursvloer. Ook de internationale paviljoens zijn weer van de partij, waaronder een Holland Paviljoen met onder andere Afvalstoffen Terminal Moerdijk en Gicom. Zelfstandig uit Nederland staan Knapzak en Engels Logistiek met inzamelsystemen. Verder Synmet International en Lubo Machinefabriek met recyclinginstallaties, evenals Bollegraaf en Coolrec. Ook de bewegende vloeren van Keith Walking Floor zijn in Lyon te zien. Er is zoals altijd een druk programma met bedrijfsbezoeken en congressen, waaronder een Tsjechische en een Poolse dag. De site van de Pollutec geeft daarover uitgebreide informatie.

 

*********************************************************************************

Wanneer: Van 28 november tot 1 december.
Reistip: Met de TGV naar Lyon of met Easy Yet naar Genève. (Afstand Geneve Lyon is twee uur).

Toegang: gratis voor Nederlanders via de website met gebruik van code GB.
Website: http://www.pollutec.com/.
Meer informatie: Promosalons Nederland (020 - 462 00 20).

*********************************************************************************

 

 

filename.jpg
Het Bihr Box Waste Collection System doet op het oog denken aan de bekende betonnen verzamelcontainers, maar de Franse producent van deze zeer vormgeving zeer sober en esthetisch. Binnenin zit een gegalvaniseerd stalen container die opgepakt kan worden via kinshover of haaksysteem. Als mobiel systeem kan het eenvoudig in steden of op het strand geplaatst worden, zonder de infrastructuur daarop te hoeven aanpassen. En dat blijkt: de foto is een montage van het systeem in een Nederlands straatbeeld. Blijkbaar is het een goed product voor de Nederlandse markt.

 

http://www.clikeco.com/ claimt de eerste website te zijn die geheel gericht is op het beheer en de verwijdering van specifiek afval. Naast producten zou via de website ook voor een specifieke afvalstroom inzamel- en verwijderingdiensten kunnen worden ingekocht, die geheel aan de wettelijke eisen voldoet. Het zou een Europees opererend systeem moeten worden, maar controleren konden we dat niet, want de webiste was nog niet geactiveerd op het moment van schrijven van dit bericht.

 

filename.jpg
Een geautomatiseerd inzamelsysteem voor specifiek ziekenhuisafval introduceert Gap Hyfiene Sante. Pradas/Tri identificeert ieder type verpakking via een barcode. De gegevens worden daarna bewaard en doorgegeven aan een centrale, onder de naam Pilotrace. Eenmaal in de container, belandt het pakketje vervolgens in een van de opslagunits. Er is ook een variant met een koelsysteem.

 

GRS Valtecht presenteert het Ramsol proces dat beton, verontreinigd met sulfaten en chloride-elementen of vervuilde grond reinigt. De eerste stap is een droge reiniging met korrelgrote sortering, waarna een natte wasstap volgt.

 

filename.jpg
Minimax Comby is de nieuwste aanwinst bij de Italiaanse designer voor containers Mattiussi Ecologia. De minicontainer is er in 40 en 50 liter en kan mechanisch worden geleegd. Er is een virgin en een gerecyclede PP/PE versie beschikbaar.

 

filename.jpg
De ‘Brute Trainable Dolly' is het nieuwe afvalsorteer- en inzamelsysteem van Rubbermaid uit Luxemburg. Drie containers van 75 liter passen op het treintje, dat soepel en stil rijdt. Door de verschillende kleuren is scheiden eenvoudiger, bijvoorbeeld op de productievloer. Legen gaat via een apparaat dat de inhoud van de ‘Brute' in een verzamelcontainer kiepert.

 

Sogedec behandelt afval met microgolftechnologie. Hierdoor wordt de massa zeer gelijkmatig verwarmd, waardoor geen rookgassen ontstaan. In batches van 200 tot 2000 kg kan een temperatuur van 1500 tot 1200 °C worden verkregen. Toepassingen bij bijvoorbeeld asbest en nucleair afval, zo claimt het bedrijf.


Vakblad Afval! november 2006 (nummer 8)


Auteur: Friso Noordhoek