Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 01 maart 2012

BOA breidt productprogramma uit

Door goed te luisteren naar haar klanten en in te spelen op sommige niches in de afvalmarkt, heeft BOA Recycling Equipment B.V. een aantal innovaties op de markt gezet.

binnenwerk 2065.jpgBOA introduceert kunststofafbinding.

Door een groeiende vraag naar kunststof afbinding heeft BOA een afbindsysteem ontwikkeld dat één op één uitwisselbaar is met haar standaard afbindsysteem. Vanuit de markt bestaat al geruime tijd een vraag naar een betrouwbaar afbindsysteem dat gebruikt kan worden in combinatie met een kunststofdraad. BOA heeft ervoor gezorgd dat dit met enkele innovatieve ingrepen kan.

Kunststofdraad wordt voornamelijk gevraagd in toepassingen waarbij het eindproduct wordt verbrand, of bijvoorbeeld in specialistische toepassingen als de veevoederindustrie, waar de staaldraad in het eindproduct negatieve bijeffecten heeft. BOA Recycling heeft in het verleden eerdere pogingen ondernomen, maar doordat de kwaliteit van de te gebruiken PP-draad niet constant was, bleek het systeem niet betrouwbaar genoeg. Momenteel heeft BOA een zeer betrouwbare partner die de kwaliteit van de PP-draad kan garanderen.

Monoklep-pers

BOA heeft een monoklep-pers van het type M75 geleverd aan New Earth Solutions in Bristol, UK. Hier wordt het residu uit een huishoudelijke afvalstroom verperst, gebaald en afgebonden met een kunststofdraad en aansluitend in plastic gewikkeld. De uitdaging van deze toepassing is dat zeer nat en vervuild materiaal toch goed wordt gebonden. Hiervoor heeft BOA een ingenieuze oplossing gevonden die zeer trefzeker en betrouwbaar is. BOA heeft het geheel, bestaande uit een balenpers en wikkelaar, geleverd waarbij de wikkelaar door BOA is ingekocht. Op een tweede schone plasticstroom die eveneens uit de installatie wordt gescheiden, draait tevens een BOA-pers van het type M75.

Pre-crusher

binnenwerk BOA 2059.jpgEen betrouwbaar afbindsysteem van BOA dat gebruikt kan worden in combinatie met een kunststofdraad.

Daarnaast heeft BOA in mei 2011 de eerste pre-crusher geleverd voor het verkleinen van elektronisch afval (AEEA). Deze pre-crusher verkleint huishoudelijke apparaten zoals computers en beeldschermen tot hapklare brokken van zo’n 40 centimeter. Het voordeel van deze pre-crusher ten opzichte van die van medeaanbieders is naast de prijsstelling, het feit dat het materiaal grof verkleind wordt. De verkleinde stroom kan via een sorteercabine gemakkelijk van stoorstoffen (plastics) worden ontdaan, voordat het materiaal met een secundaire shredder verder wordt verkleind. De Spaanse klant aan wie het prototype is geleverd, heeft inmiddels twee extra machines aangeschaft, wat bewijst dat de klant tevreden is en de machine voor haar toepassing de meest geëigende machine is. De pre-crusher is een doorontwikkeling van de BOA-zakopener die zich sinds zijn introductie, drie jaar geleden, inmiddels bij een twintigtal klanten heeft bewezen. De pre-crusher is uiteraard met andere, hardere materialen, geproduceerd om het abrasieve karakter van het materiaal langdurig te weerstaan.

Zakopener

binnenwerk BOA BOA Pre-crusher detailfoto Breaking washing-machines.jpgDetailfoto van de Pre-crusher van BOA.

De BOA-zakopener kenmerkt zich door zijn enorme robuustheid, hoge beschikbaarheid en zijn zeer hoge openingsgraad van de zakken. Het voordeel van de BOA-zakopener is dat de machine tevens in staat is om zakken in de zakken te openen, maar tegelijkertijd het materiaal in deze zakken niet verkleint. Dit betekent dat de materiaalstroom naderhand machinaal uitstekend kan worden gesorteerd op materiaalsoort en eventueel fractiegrootte. De BOA-zakopener kenmerkt zich door het feit dat grove stoorstoffen het proces nauwelijks negatief beïnvloeden. De zakopener wordt PLC gestuurd en kan vijf verschillende fractiegroottes produceren. Dit heeft als groot voordeel voor de klant dat wanneer het inputmateriaal wijzigt, de machine zich snel laat instellen op dit materiaal. Het verlies aan productietijd is daardoor minimaal. De zakopener is ook beschikbaar als balenbreker, waarbij de afstand tussen de rotor en tegenkam groter is dan bij de zakopener. Deze toepassing is van grote waarde als alleen balen worden geopend en het materiaal in grove stukken het proces moet vervolgen.

Ontwikkelingen in 2012

In 2012 zal BOA met een re-design van haar huidige rollensnijmachine komen. Deze kenmerkt zich net als het huidige ontwerp door een operationele betrouwbaarheid, maar zal prijstechnisch gunstiger zijn. Een verdere verwachte ontwikkeling in 2012 is een mobiele balenpers. Deze zal, zoals het woord aangeeft, op eenvoudige wijze op diverse locaties te gebruiken zijn. Deze machine kan met name worden ingezet in landen waar de bevolkingsdichtheid kleiner is dan in bijvoorbeeld Nederland en/of de afstand tussen de diverse steden groter is. In eerste instantie concentreert BOA zich op een 60 tons pers, die gemakkelijk via een trailer te vervoeren is en zijn eigen stroomvoorziening heeft.

Meer weten over Boa Recycling Systems B.V.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! december 2011 (nummer 9)