Vakblad Afval!

Bestel dit nummer of neem een abonnement »

Afval! is het enige onafhankelijke vakblad voor overheden en bedrijven over afvalbeheer. Met nieuws, achtergronden en opinie wordt de gehele keten behandeld; van preventie, hergebruik, inzameling, bewerking tot verwerking van afval.

 

inhoud december 2011 (nummer 9)

» LCA plastic afval brengt nog geen eenheid

» R1 bij de buren

» Green Deal, green exposure

» Duurzaam pionieren

» Duurzaam versus duurzaam

» Het kaf van het koren scheiden

» Geluidzone geen reden weigering vergunning

» Innoveren met textielafval

» Door de ogen van... Max de Vries

» BOA breidt productprogramma uit

» Taal ligt gevoelig

» Afvalsector digitaal eensgezind

Uit de inhoud van Vakblad Afval! december 2011

LCA plastic afval brengt nog geen eenheid

Er is zeker waardering voor het onderzoek naar de levenscyclus van kunststof verpakkingsafval van huishoudens, waaruit blijkt dat een combinatie van bron- en nascheiding met statiegeld op dit moment de beste methode is. Het geeft echter niet de brede consensus waarop werd gehoopt.

R1 bij de buren

Razendsnel na publicatie eind juni van de definitieve formule, startte Nederland de procedure voor de officiële toekenning van de R1-status aan avi's. In België en Duitsland blijkt die haast nagenoeg afwezig; inhoudelijke en procedurele vraagstukken voeren daar de boventoon. Maar daar neemt de cementindustrie ook deel aan de discussie.

Green Deal, green exposure

Het kabinet kondigde ze in het regeerakkoord al aan: de Green Deals, oftewel duurzaamheidsafspraken met de samenleving. De eerste 59 zijn ondertekend, waarvan een aantal afvalgerelateerd. Wat is de kracht van het instrument en zetten ze zoden aan de dijk?

Duurzaam pionieren

De minimale eis bij aanbesteding van een sloopopdracht was om 80 gewichtsprocent van het vrijkomend materiaal hoogwaardig te hergebruiken. Een prima insteek voor een pilotproject duurzaam slopen, dacht de opdrachtgever. Daar bleek de markt heel anders over te denken.

Duurzaam versus duurzaam

Houtafval is een gewild materiaal. Biomassacentrales willen het verbranden voor CO2-neutrale energieopwekking, maar het materiaalhergebruik wordt daardoor soms uit het oog verloren. En zolang verbranding nog minder duurzaam is dan hergebruik, is dat weer net niet de bedoeling.

Het kaf van het koren scheiden

Een Europese standaard voor inzameling en verwerking van oude elektronische apparaten moet goede recyclingbedrijven meer markt geven. De markt is echter nog diffuus.

Geluidzone geen reden weigering vergunning

Gemeenten kunnen voor industrieterreinen een zonebeheerplan opstellen. Daarin geeft de gemeente aan hoe ze de geluidruimte op het industrieterrein wil verdelen. Maar kan een vergunning worden geweigerd wanneer de geluidsproductie van een inrichting niet in overeenstemming is met die verdeling?

Innoveren met textielafval

Peter Bos, directeur van S. Frankenhuis & Zoon B.V., vindt innoveren belangrijk. Met twee partners startte hij vorig jaar Texperium, een open innovatiecentrum voor het recyclen van textielafval.

Door de ogen van... Max de Vries

Max de Vries, directeur Branchevereniging Breken en Sorteren Recycling

BOA breidt productprogramma uit

Door goed te luisteren naar haar klanten en in te spelen op sommige niches in de afvalmarkt, heeft BOA Recycling Equipment B.V. een aantal innovaties op de markt gezet.

Taal ligt gevoelig

Wie niet goed de veiligheidsinstructies kan lezen, vormt een gevaar. Zo simpel is het. Zowel autochtonen als allochtonen beheersen de taal onvoldoende. Met taalcursussen sporen veel afvalbedrijven laaggeletterden aan Nederlands te leren. Toch blijkt het moeilijk de medewerkers zo ver te krijgen.

Afvalsector digitaal eensgezind

Het kost vaak veel moeite en dus geld om alle afzonderlijke ICT-oplossingen die de diverse partijen in de afvalsector gebruiken te laten communiceren. Het wordt tijd dat de brancheverenigingen de touwtjes zelf in handen nemen.