Categorie: advertorial | Gepubliceerd: 23 april 2014

Rentec-shredder in ultramoderne fabriek Nice

Vierde Dinosaurus voor Veolia Propreté

Als marktleider in Frankrijk trekt Veolia Propreté volledig de kaart van valorisatie. Uit droog bedrijfsafval worden zoveel mogelijk valoriseerbare fracties (papier, karton, hout, plastics, ferro en non-ferro) gewonnen. De restfracties worden verder gescheiden en verkleind tot hoogcalorische fluff voor cement- en kalkovens. Recent werd een ultramoderne scheidingsfabriek in bedrijf genomen in Nice.

Sidec-rentec.jpgDe volledig gereviseerde verkleiner in Luxemburg.

Door een steeds dalend soortelijk gewicht tot onder de 150 kilo per kubieke meter, dienen dagelijks steeds grotere volumes te worden verwerkt. Bijgevolg bestaan dergelijke sorteerlijnen uit een doorgedreven automatische scheiding van het materiaal. Deze geautomatiseerde scheiding kan enkel functioneren als ze wordt voorafgegaan door een correcte verkleining en een gedoseerde voeding. Een te fijne verkleining leidt namelijk tot een verlies aan valoriseerbaar product.

De ervaring in eerdere sorteerinstallaties in de Franse steden Ludres, Nantes en Rouen toonde aan  dat de Rentec Dinosaurus het best voldeed als verkleiner-doseerder. Door het instellen van rotatiesnelheid, rotatiezin en rotatietijd per rotor kan zowel de capaciteit als de korrelgrootte beïnvloed worden. Dankzij het unieke breektafelconcept met demonteerbare slijtdelen is de Rentec Dinosaurus de enige verkleiner op de markt waarbij na opstart, door het eenvoudig wisselen van de middenkam, de korrelgrootte nog aangepast kan worden.

Daarnaast werd geëist dat de voorsortering tot een minimum zou worden herleid, waardoor ook volumineuze, hoogcalorische afvalproducten zonder probleem in de verkleiner kunnen worden gevoed. Hiertoe werd een Dinosaurus ingezet met 2 x 200 kW-uitvoering, 25 procent meer verkleiningskracht en 15 procent hoger rotortoerental, waardoor meer dan 150 kubieke meter bedrijfsafval per uur op maat gedoseerd in de sorteerlijn kan worden gebracht.

Rentec-shredder in MBT-installatie

Net voor Kerst vorig jaar werd Rentec benaderd door de intercommunale Sidec. Dit bedrijf verzorgt de afvalverwerking in het noorden van Luxemburg. Hun verkleiner voor huisvuil en grof huisvuil haalde geen 70 procent beschikbaarheid en ging er snel op achteruit. Sidec zocht een snelle oplossing zonder extra exploitatieonderbrekingen en binnen een beperkt budget.

Rentec overtuigde met een volledig gereviseerde verkleiner type Dinosaurus 2600 S. Een ‘Rentec-Rebuilt’ Dinosaurus ondergaat een intensieve check-up en dient te voldoen aan dezelfde functionele betrouwbaarheid als een nieuwe Dinosaurus met bovendien een originele fabrieksgarantie.

De Dinosaurus werd aangepast, zodat de bestaande transportbanden konden worden behouden. Ook het hydraulisch concept werd omgebouwd, zodat de powerpack op dezelfde plaats kon blijven. Tot slot werd de software aangepast ter integratie met de bestaande centrale controlekamer. Eind januari werd de ‘Rentec-Rebuilt’ Dinosaurus geleverd, gemonteerd en succesvol opgestart.

Meer weten over RENTEC NV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! maart 2014 (nummer 2)