Uit de inhoud van Vakblad Afval! maart 2014

Ifat 2014 groter dan ooit

Ifat 2014 wordt de grootste milieubeurs in de wereld. De lijst met exposanten is inmiddels rond. Wat kan de bezoeker verwachten? Tijdens een voorbereidende bijeenkomst in januari werden alvast een aantal innovaties uit de doeken gedaan.

Afvalverwerking met enzymen zoekt voet aan de grond

Aan alternatieven voor verbranden van afval geen gebrek, maar veel daarvan stranden toch op den duur. Renescience lijkt haar belofte van meer energie, minder CO2 en meer grondstoffen waar te maken. Enzymatische omzetting van afval werkt in de demoversie. Wie waagt zich nu aan de full scale installatie?

Snapshot in kunststof kringen

Ons land telt sinds kort twee installaties voor de hoogwaardige sortering van plastic verpakkingsafval afkomstig uit huishoudens. Is dat voldoende? Wie durft verder te investeren in sorteercapaciteit? Met de eerste aanbesteding voor kunststof in aantocht, laat het bedrijf Kunststof Hergebruik alvast weten mee te zullen dingen. “Wij zijn regisseur en dat willen we blijven.”

“Ik heb het idee dat het pure afvalbeleid wel ongeveer af is”

Hij zag bewindspersonen komen en gaan en het afvalbedrijfsleven langzaam volwassen worden. Loek Bergman van de Directie Duurzaamheid bij IenM was ruim twee decennia met afval bezig, maar nu begint hij aan een nieuwe uitdaging. Hij wil zijn gedrevenheid kwijt in een heel ander onderwerp. “Ik ben een man van de inhoud.”

Denken in kleuren

Mensen zijn van nature visueel ingesteld. De TU Delft pleit daarom voor een nieuw inzamelconcept: het kleurenzakkensysteem. Groen, blauw, geel, rood: de zakken kunnen bij elkaar in één bak en later automatisch worden gescheiden. Biedt dit systeem soelaas bij hoogbouw? Een onderzoekstraject zal het uitwijzen.

“Afvalbeheer outsourcen heeft ons enorm veel gebracht”

Amsterdam Rai ziet jaarlijks 1,5 miljoen bezoekers in- en uitgaan voor een feest, beurs of congres. Sinds ruim een jaar doet de Rai het management van afval niet meer zelf, maar besteedt het uit. De transitie was behoorlijk lastig, maar de winst wordt zichtbaar. In geld, maar nog meer in afvalscheiding en service.

Door de ogen van... Jan Thewissen

EHS-manager bij Shanks te Hoogland (Environment, health and safety in solid waste)

"Vuilnis naar den akker"

De afvalverwerkingslocatie in Wijster is groot geworden door de Vam. De huidige eigenaar, Attero, wordt binnenkort verkocht aan Waterland. Daarmee gaat de locatie weer een keer over in andere handen.

Doorzichtigheid

Ik verblijf deze maanden op een klein bungalowparkje. Gemiddeld tien huisjes bezet. De afvalhoek is de donkerste plek op het park. Laatst stond ik daar op een maanloze, bewolkte avond te tasten naar het luik van de afvalcontainer en de klep van de glasbak.

Accepteren, of toch niet?

Voor afvalbedrijven gelden heel veel voorschriften. De belangrijkste daarvan staan in het acceptatie- en verwerkingsbeleid (A&V) in combinatie met een paragraaf over de administratieve organisatie en interne controle (AO/IC). Dat juist deze bepalingen vaak onderwerp van beroep zijn bij de rechter is dan ook niet verwonderlijk.

Vierde Dinosaurus voor Veolia Propreté

Als marktleider in Frankrijk trekt Veolia Propreté volledig de kaart van valorisatie. Uit droog bedrijfsafval worden zoveel mogelijk valoriseerbare fracties (papier, karton, hout, plastics, ferro en non-ferro) gewonnen. De restfracties worden verder gescheiden en verkleind tot hoogcalorische fluff voor cement- en kalkovens. Recent werd een ultramoderne scheidingsfabriek in bedrijf genomen in Nice.