De behoefte aan een duurzaam en betrouwbaar afvalbeheer is nog nooit zo dringend geweest als nu. Industrieel afval, vooral uit de farmaceutische en chemische sector, stelt namelijk specifieke uitdagingen. Indaver neemt hierin het voortouw met haar totaaloplossingen dankzij geavanceerde installaties, milieuvriendelijke processen en slimme databeheersystemen.
De grootindustrie staat voor ongekende uitdagingen. Door de onvoorspelbaarheid van het klimaat, geopolitieke conflicten, een energiecrisis en toenemende druk op onze primaire grondstoffen, worden toeleveringsketens onvoorspelbaar en gediversifieerd. De bezorgdheid om het milieu is alomtegenwoordig. In ons streven naar een circulaire economie, zijn verantwoord afvalbeheer en afvalverwijdering van het grootste belang geworden. Vooral gevaarlijk afval vormt een grote uitdaging voor industrieën die een evenwicht moeten vinden tussen productiviteit en milieuverantwoordelijkheid.
Het Nederlandse industriële landschap is divers en dynamisch. Elke industrie genereert unieke stromen
gevaarlijk afval die een gespecialiseerde behandeling en verwerking vereisen.
De huidige markt, verstoringen in de toeleveringsketen en diverse productiecycli zorgen voor snel evoluerende afvalstromen. De samenstelling van afval wijzigt snel en dat resulteert in een grote diversiteit van materialen met soms gevaarlijke eigenschappen. De expertise van Indaver ligt in de precieze en efficiënte verwerking van deze complexe afvalstromen. Dankzij specifiek opgeleide mensen en geavanceerde technologieën om gevaarlijke stoffen veilig te transporteren en te verwerken, is het risico op milieuverontreiniging minimaal. Door hun engagement op het vlak van veiligheid en milieubescherming, geeft Indaver bedrijven de zekerheid dat hun afval op een verantwoorde manier wordt verwerkt, volgens de best beschikbare technieken.
De aanwezigheid van zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) in afvalstromen maakt dat we zeer omzichtig te werk moeten gaan met het transport en de verwerking van deze afvalstromen. Verantwoorde verwijdering is essentieel om de menselijke gezondheid te beschermen, ecosystemen te beschermen en ophoping te voorkomen. Indavers installaties bieden de best beschikbare techniek om de waardeketen te vrijwaren van deze stoffen of contaminanten. Als ‘Facilitator’ zet Indaver in op zoveel mogelijk recycling, maar steeds op een veilige manier. Met haar ‘Gatekeeper’-rol houdt Indaver deze stoffen ‘tegen’, zodat ze geen ingang vinden in de circulaire economie.
De afvalbeheerindustrie behoort tot de voorhoede van de milieu-inspanningen, op zoek naar duurzame oplossingen. Indaver biedt geavanceerde verwerkingsoplossingen die de contaminanten zoals bijvoorbeeld ZZS in het afval maximaal vernietigen. Het neutraliseren van deze contaminanten, noemen we ‘Safe Sink’. Het zorgt ervoor dat gevaarlijk afval veilig wordt ingesloten en verwerkt, zodat het risico op besmetting of schade aan het milieu en mens beperkt wordt. Deze technologieën zijn volledig in lijn met de strenge voorschriften en beperken de impact op het milieu zoveel mogelijk. Bovendien wordt er tijdens die processen maximaal energie teruggewonnen en teruggeleverd aan de maatschappij via warmtenetwerken.
In het tijdperk van duurzaam afvalbeheer is het absoluut noodzakelijk om inzicht te hebben in afvalgegevens, toegankelijk via een digitaal portaal met rapportage op maat. Een uitgebreid overzicht en diepgaande kennis van afvalstromen vormen voor klanten de basis voor geïnformeerde besluitvorming, kostenefficiëntie en milieuverantwoordelijkheid. Inzicht in wat, hoe en waar afval ontstaat, stelt bedrijven en gemeenten in staat om strategieën op maat te maken, afval te verminderen, recyclingpercentages te verhogen en de impact op het milieu te minimaliseren. In dit door gegevens gedreven tijdperk is de mogelijkheid om afvalgegevens op te sporen, te analyseren en ernaar te handelen niet zomaar een optie. Het is een essentieel hulpmiddel voor een duurzame en verantwoordelijke toekomst.
Duurzaamheid in afvalbeheer vergt een collectieve inspanning. We blijven daarom samen actief zoeken naar partnerschappen met klanten, toonaangevende bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheidsinstanties om innovatie te stimuleren, kennis te delen en samen de uitdagingen op het gebied van afvalbeheer aan te pakken. Die aanpak werpt zijn vruchten af. Denk maar aan Indavers Plastics2Chemicals-installatie die momenteel in Antwerpen gebouwd wordt en die op grote schaal end-of-life polystyreen plastics uit Europa zal omzetten naar basischemicaliën als wax, nafta voor de industrie. Daarnaast wint Indaver ook edelmetalen zoals het kostbare palladium terug uit vloeibaar gevaarlijk afval. Die metalen gingen voorheen verloren met het afval. Met deze veilige oplossing is de
ecologische, maar ook economische winst aanzienlijk. Kortom, een toonbeeld van circulaire economie.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website
Vakblad Afval! december 2023 (nummer 8)