Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 08 januari 2008

DELTA en biomassa: een duurzaam koppel

Biomassa is een verzamelbegrip voor organische reststromen die na bewerking aangewend worden als energiedrager. Op hoofdlijnen beschikt DELTA samen met dochteronderneming Indaver uit Vlaanderen over 650.000 ton biomassa. Van Ieper in Vlaanderen en Well in Limburg tot Alphen aan de Rijn in Zuid-Holland en Nieuwdorp in Zeeland.

filename.jpg

Van de bestaande hoeveelheid biomassa wordt op drie manieren energie gecreëerd in een netwerk van zestien locaties: compost/digestaat, houtfractie en methaangas.

  • Compost na composteren van GFT- en groenafval en digestaat na vergisting in de vorm van organische stof voor stimulering van gewas- en plantengroei.
  • Biologische gedroogde houtfractie na uitzeving van de compost uit hetzelfde GFT- en groenafval voor bijstook in WKK's en kolencentrales.
  • Methaangas uit het vergisten van organische reststromen van de voedsel- en genotsmiddelenindustrie in samenwerking met Laarakker Groenteverwerking in Well.


Naast het beschikbaar hebben van biomassa op de bestaande locaties, streeft DELTA naar strategische uitbreiding van zijn netwerk voor (groene) energieproductie. Regionale samenwerking met bedrijven, instellingen en overheden staat daarbij voorop. In 2008 wordt bijvoorbeeld de Biomassacentrale Moerdijk in bedrijf genomen voor de verbranding van kippenmest en wordt onderzocht of de verwerkingscapaciteit door middel van vergisting in Zeeland en bijstook in de EPZ kolencentrale van Borsele te vergroten.

Biomassa is schaars. Dit dwingt DELTA en zijn partners vernuftig om te gaan met deze stromen en daar de juiste verwerkingstechnieken aan te koppelen. Dan is ook het klimaatvoordeel optimaal. Consumenten, onze klanten, ontwikkelen nieuwe trends, waarbij wellness, beleving, gemak en duurzaamheid steeds belangrijker worden. Land- en tuinbouw richten zich steeds meer op deze trends. Er komt meer groen in en rond de stad. Nieuwe ketens ontstaan en productie- en afzetgebieden verschuiven.

filename.jpg

De komende jaren wil DELTA nog meer biomassa verwerken. Bronscheiding van organische reststromen moet dan nog intensiever, zowel in huishoudens als bij bedrijven. Denk daarbij aan proefprojecten voor inzameling van groente- en fruitafval in hoogbouw of aan een slimmere inzameling van groenafval in buitengebieden in combinatie met handhaving van het stookverbod van takhout. Bij (energie) teelten kunnen compost en digestaat nog effectiever worden aangewend, transportafstanden moeten zo kort mogelijk.
Wanneer in en om steden meer groen wordt aangeplant, neemt daar ook de hoeveelheid snoeiafval toe. Allemaal manieren om ‘weglekkende' biomassa nuttig te verwerken.

DELTA wil betrouwbaar, ondernemend en vernuftig zijn. In een biobased economy levert DELTA samen met regionale partners graag een bijdrage aan klimaatverbetering door zoveel mogelijk biomassa nuttig te maken.

Meer weten over Indaver Nederland B.V.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! november 2007 (nummer 8)


Auteur: C. van de Haar