Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 31 december 2008

Minder restafval in Abcoude met actiever beleid

Door het nieuwe afvalbeleid zal de afvalstoffenheffing voor de inwoners van gemeente Abcoude in 2009 met ongeveer twintig euro dalen.

Gemeente Abcoude heeft in oktober het afvalbeleid gewijzigd: bakken in plaats van zakken en actiever beleid op grof vuil. De afgelopen maanden werd het resultaat meteen meetbaar: er werd 124 ton minder restafval aangeboden, een daling van 37 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2007.
Er zat te veel vervuiling van gft en papier in het restafval. Ook was er veel grof vuil. Sinds oktober kan een deel van het grof 'vuil' kosteloos worden opgehaald door de kringkoop (meubelen, apparaten en ander bruikbaar goed). In 2007 werd er 84 ton grof vuil opgehaald, in dezelfde  periode in 2008 nog 62 ton: een daling van 26 procent. In de maanden oktober en november werd er 23 ton meer gft gescheiden ingezameld dan in dezelfde periode van 2007. Er is in de maand november 7.650 ton oud papier opgehaald in het buitengebied, waar de huishoudens blauwe minicontainers hebben gekregen die eenmaal per maand worden geleegd door Sita. De inzameling van de overige stromen is de taak van De Meerlanden.

Grof vuil
Behalve dat de kringloopwinkel spullen gratis komt afhalen, stimuleert de gemeente actiever dat inwoners grof vuil naar de werf brengen zodat het gesorteerd kan worden ingezameld. In de oude situatie viel al het grofvuil dat werd ingezameld in de categorie restafval, nu nog slechts een gedeelte. De gemeentewerf heeft nu ook ruimere openingstijden.

Campagne
De inwoners van de gemeente Abcoude kregen behalve de brief die de nieuwe wijze van inzamelen aankondigde, ook een folder over de noodzaak en de achtergronden van afvalscheiding. Er werd al compost gewonnen uit gft-afval, en vanaf 1 januari 2009 begint ook het winnen van aardgas.