Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 16 juli 2009

Nederlandse regering tegen Europese Kaderrichtlijn Bodem

Het Zweedse voorzitterschap van de EU heeft na de Raad van Ministers van Milieu besloten niet aan de slag te gaan met de Europese Kaderrichtlijn Bodem.

In haar verslag van de Milieuraad van 26 juni schrijft minister Jacqueline Cramer dat ze zich daar als tegenstander van deze vorm van bodembeschermingswetgeving heeft opgesteld. Er werd op verzoek van Tsjechië een voortgangsrapportage besproken van de potentiële kaderrichtlijn; eigenlijk had Tsjechië tot een akkoord willen komen tijdens zijn EU-voorzitterschap.
De nieuwe voorzitter, Zweden, zal het Bodemdossier niet oppakken "vanwege een tekort aan politieke steun", aldus Cramer. "Maar het ligt wel in de verwachting dat één van de daaropvolgende voorzitterschappen het onderwerp weer zal agenderen."
Er waren tien lidstaten vóór het maken van wetgeving voor bodembescherming op die manier. Lidstaten die zich tegen een Europese richtlijn uitspraken, deden dat volgens Cramer "met name vanwege de hoge kosten en administratieve lasten". Cramer is tegen een Europese Kaderrichtlijn Bodem, maar onderschrijft de doelen ervan wel. "Als alternatief heb ik een Europese Bodemstrategie met een doeltreffend actieprogramma geopperd", schrijft ze in haar verslag.

Meer informatie:
Verslag Milieuraad 25 juni (gezamenlijke verklaring)