Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 17 augustus 2009

Gevulei zet pijlen op het scheiden van papier en karton

Zijn nagenoeg alle Nederlandse gemeenten momenteel voornamelijk bezig met de voorbereiding en invoering van gescheiden kunststofinzameling, de Gevulei promoot het beter scheiden van karton en papier.

De Gevulei (Gemeenschappelijke Vuilverwerking Leiden en omstreken) is een afvalscheidingscampagne gestart met aandacht voor het scheiden van oud papier en karton. In Nederland wordt jaarlijks meer dan 3,5 miljard kilo papier en karton gebruikt. Dat is gemiddeld meer dan 200 kilo per persoon. Van al dat papier en karton wordt 2,7 miljard kilo gescheiden ingezameld en vervolgens hergebruikt. Nederland hoort met deze cijfers tot de koplopers van papierrecycling in Europa. Volgens de Gevulei kan dat beter. Bijna een miljard kilo papier en karton verdwijnt nog met het restafval in verbrandingsovens. Dat is zonde van de grondstoffen en kost bovendien veel geld.

Oud wordt nieuw
De campagne is een initiatief van de gemeenten die zijn ondergebracht in Gevulei (Kaag en Braasem, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten, Wassenaar en Zoeterwoude) en begint met aandacht voor het scheiden van oud papier en karton. In een folder kunnen bewoners lezen hoe ingezameld papier wordt hergebruikt. De afvalscheidingscampagne duurt twee jaar. Na oud papier en karton is er onder meer aandacht voor het gescheiden aanbieden van glas, gft, kga, textiel en grofvuil.

Meer weten over De Gemeenschappelijke regeling vuilverwerking voor Leiden en omgeving (Gevulei)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline