Categorie: Producten | Gepubliceerd: 28 april 2011

Acties tegen Koninginnedagafval

De festiviteiten van Koninginnedag en de traditionele vrijmarkten leveren naast gezelligheid ook veel (zwerf-)afval op. Acties in de grote steden moeten dit tegengaan.

 

20110429 Persfoto Jekko Koninginnedag.jpgStichting Wecycle heeft honderden Jekko's rond de vrijmarkten in Utrecht en Amsterdam geplaatst.

Stichting Wecycle heeft bij bezette vrijmarktplaatsen in Amsterdam en Utrecht honderden Jekko's geplaatst, voor de gelegenheid getooid met een speciale oranje kroon. Uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van Wecycle blijkt namelijk dat veel apparaten die op de vrijmarkt geen nieuwe eigenaar hebben gevonden bij het restafval belanden. Slechts de minderheid van de Nederlanders (46 procent) weet dat de milieustraat van de gemeente de aangewezen plaats voor afgedankte elektronica is. Dit terwijl elektrische apparaten wel populaire goederen zijn om te verkopen op de vrijmarkt. 32 procent verkoopt elektrisch speelgoed, naast elektrische apparaten (28 procent), lampen (27 procent) en elektrisch (tuin-)gereedschap (13 procent). Met de speciale Jekko inzamelboxen wil de stichting de aparte inzameling hiervan stimuleren.

Ook in het Amsterdamse stadsdeel Centrum wordt actie ondernomen tegen het Koninginnedagvuil met de actie Koninginnedag Schoon. In het pilotproject worden op 30 april afvalpunten geplaatst in de Westerstraat en op de Noordermarkt, waar bezoekers hun afval zelf gescheiden kunnen weggooien. Ook worden recyclingstations geplaatst voor ondernemers en horeca. Na afloop worden de effecten van het project onderzocht door middel van een kwantitatieve afvalmonitor en een kwalitatief onderzoek met focusgroepen.