Archief


Zoek
in

Nieuws

2149 items gevonden.

Stichting Open presenteert nieuw actieplan

dreamstime_m_50908264.jpg

Producentenorganisatie Stichting Open wil de komende jaren aan de hand van liefst vijftien programmalijnen de inzameling en hoogwaardige verwerking van e-waste maximaliseren.

'Nederlands bodemasbeleid brengt CE koppositie in gevaar'

Heros Sluiskil 20170608-03.jpeg

Inconsistent en tegenstrijdig overheidsbeleid op het gebied van bodemas zorgt ervoor dat Nederland haar positie als circulaire koploper dreigt te verliezen. Dat zegt de grootste bodemasverwerker van Nederland.

Gratis compost én belangrijke boodschap voor inwoners

dreamstime_m_242530720.jpg

Op de Landelijke Compostdag op zaterdag 29 maart delen veel gemeenten gratis compost uit. Daarmee bedanken zij inwoners voor het scheiden van gft. Maar niet iedereen zit daar op te wachten, want hoe zit het nu met de vervuiling?

Kamer voor bindende circulaire productstandaarden

pexels-blaz-erzetic-2517330.jpg

Het kabinet moet zich in Brussel inzetten voor bindende circulaire productstandaarden in wetgevende kaders en voor het juridisch mogelijk maken van btw-vrije tweedehands producten en reparatiediensten.

Nieuw initiatief moet Twente circulairder maken

dreamstime_m_19730013.jpg

Met Zoek Het Om De Hoek vinden Twentenaren locaties bij hen in de buurt waar ze spullen kunnen delen, lenen, repareren en tweedehands kopen.

Kamer frustreert Remondis met motie over vochtige doekjes

20230906_160940.jpg

Remondis blijft hameren op het plasticvrij maken van reinigingsdoekjes, en roept producenten en politiek op om hierin verantwoordelijkheid te nemen.

Albert Heijn introduceert herbruikbaar broodzakje

herbruikbaarbroodzakjeah-AO Ankeiler.jpeg

Supermarktketen Albert Heijn start met de verkoop van een herbruikbaar broodzakje, als duurzamer alternatief om kleine broodjes en banketproducten mee te nemen.

Lego maakt banden van onder meer gebruikte visnetten

LEGO_Kids_Garage-Setup_RENDER-AO Ankeiler.jpeg

Een deel van de banden van de speelgoedfabrikant Lego bevat nu voor 30 procent gerecycled materiaal.

Advies: begin snel met true pricing en bouw langzaam uit

dreamstime_m_186518252-AO Ankeiler.jpeg

De verborgen kosten voor milieu, arbeid en gezondheid van producten moeten op den duur ook daadwerkelijk in de prijs tot uitdrukking komen. Begin daar nu mee op bescheiden schaal en voer het dan steeds verder door.

'Overheid moet meer inzetten op opgeknapte telefoons'

joel-rohland-MCL2xxjZJvs-unsplash.jpg

Tweedehands en opgeknapte telefoons zijn de afgelopen paar jaar populairder geworden. Maar een extra overheidssteuntje in de rug zou een groot goed zijn.

Recycledoelstelling verder weg wegens afname verpakkingsgebruik

dreamstime_m_153474191.jpg

Tussen 2020 en 2023 is het gebruik van secundaire verpakkingen fors gedaald. Maar het percentage goed recyclebare verpakkingen is daardoor ook afgenomen.

Van wieg tot graf: de gevolgen van plastic op biodiversiteit

dreamstime_xl_136239354.jpg

Terwijl er veel aandacht is voor de directe gevolgen op het milieu en klimaat van de productie en gebruik van plastics, lijken de gevolgen voor biodiversiteit meer op een sluimerende tijdbom.

Nieuwe versie recyclechecks van KIDV

dreamstime_m_32538101.jpg

De tools waarmee bedrijven kunnen vaststellen hoe goed recyclebaar een verpakking is, zijn up-to-date date gebracht met de nieuwe regelgeving.

Eenmalige plastic tas nog geen museumstuk

dreamstime_m_9444191.jpg

Bijna 90 procent van de Nederlanders neemt een herbruikbare tas mee bij het boodschappen doen en bijna de helft geeft aan vaker een herbruikbare tas mee te nemen dan twee jaar geleden. De eenmalige plastic is echter nog niet uit het straatbeeld verdwenen.

Oproep voor inzamelplicht vapes

romain-blu-5m0qCjQOeaY-unsplash.jpg

De toename van het gebruik van vapes is dermate dat er urgent actie moet worden ondernomen om het aantal branden in restafval terug te dringen.

Ellen MacArthur laat positiever geluid horen

plastic-waste-3962409_1280.jpg

Grote wereldmerken zijn nog steeds niet op het juiste spoor om hun beloftes voor recyclebare verpakkingen in 2025 waar te maken. Toch is er reden voor optimisme.

Klimaattop afgesloten, plastictop begint

dreamstime_m_153846434.jpg

Terwijl veel landen hun teleurstelling over het akkoord van de VN-klimaattop in Bakoe aan het verwerken zijn, begint in Busan de VN-top voor vermindering van plasticvervuiling.

Plasticalliantie wil weg van 'simpel plasticverbod'

dreamstime_m_52445342.jpg

Vijf petrochemische multinationals achter de 'Alliance to end plastic waste' hebben 1.000 keer meer plastic geproduceerd dan de alliantie sinds de lancering uit het milieu heeft opgeruimd. De alliantie wil 'het gesprek' over plasticafval 'veranderen'.

Bijna 5 miljard minder plastic tasjes verbruikt in 2022

dreamstime_m_30998436.jpg

De gemiddelde Europeaan verbruikte in 2022 bijna 11 plastic tasjes minder dan een jaar daarvoor. Wel zijn de verschillen tussen de lidstaten enorm.

Project voor circulaire flessenkurken

dreamstime_m_35772689.jpg

Kurkrecycler De Eker, het GreenTechLab van Fontys Hogeschool en Gilde Opleidingen Venlo werken samen aan een manier om flessenkurken uit het afval te houden.

Vorige  1   2   3   5   10   29   108  Volgende

Artikelen

94 items gevonden.

'Tekort aan verwerkingscapaciteit lachgascilinders van tafel' 

20240703_175606.jpg

In 2023 stapelden de problemen rond afgedankte lachgascilinders zich in rap tempo bijna letterlijk op. De verwerkingsketen was niet toegerust op de sterke groei van deze 'nieuwe' afvalstroom. Investeringen van meerdere partijen zorgen er een jaar later voor dat die druk is opgeheven.     

Statiegeldjager zorgt voor overlast

statiegeldblikjes op stoep.JPG

Met statiegeld krijgt afval financiële waarde. Sommige mensen zijn voor die waarde bereid in afvalbakken te duiken of ze zelfs open te breken. Een punt van zorg voor gemeenten, en dé oplossing is nog niet gevonden.

'Circulariteit is een geloof, niet iets feitelijks'

zuzanna-szczepanska-ayfiHJhrzn8-unsplash.jpg

Er is een heldere definitie van het begrip 'circulariteit' nodig. Om een discussie hierover op te starten, stelden vier wetenschappers een 'scorekaart' op voor de circulariteit van producten met aspecten die van belang zijn voor duurzaamheid. “Het is een poging om een discussie te starten.”

Tien jaar (ver)leiden naar meer verpakkingskennis

Karen van de Stad KIDV.jpg

Ze stond aan de wieg van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken en heeft in het afgelopen decennium de vragen over verpakkingen van bedrijven zien veranderen. Volgens Karen van de Stadt zijn echter niet alleen de verpakkende bedrijven aan zet om te zorgen voor duurzame verpakkingen.

'Voldoende animo voor verpakkingsvrije supermarkten'

Pieter Pot vullen van glazen potten.jpeg

Ondanks het aanwezige “momentum” heeft verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot moeite om te overleven; afgelopen februari voorkwam een overname een faillissement. Eerder sneuvelden andere verpakkingsvrije supermarkten al. Wat moet er gebeuren om verpakkingsvrij winkelen definitief van de grond te krijgen?

Het probleem van de peuk

dreamstime_m_15415002.jpg

Peuken op straat zijn een hardnekkig probleem, maar wat is eraan te doen? De tabaksindustrie wordt via de Europese Richtlijn wegwerpplastics verantwoordelijk voor de opruimkosten en werkt aan plasticvrije alternatieven. Milieuorganisaties en artsen zien echter liever een verbod op de sigarettenfilter. “Het is een zinloze toevoeging.”

Inzameling statiegeldblikjes tóch in de supermarkt

dreamstime_m_195683865.jpg

Supermarkten gaan vanaf 1 januari 2023 toch zelf blikjes inzamelen. Het plan met de circulaire hubs bleek door de grote tegenstand niet houdbaar. Maar voor de toekomst wordt de deur naar dit systeem open gehouden.

Statiegeld op álle bierflesjes?

BNR-flesjes in kratten.png

Samen met grote bierbrouwers kijken kleinere brouwers naar mogelijkheden om over te stappen op herbruikbare bierflesjes. Daarnaast lijkt blik een steeds interessantere optie.

Zoveelste vertragingsmanoeuvre in statiegelddossier?

40869983_s.jpg

Milieuorganisaties zijn kritisch op het plan van het bedrijfsleven om blikjes buiten supermarkten om in te zamelen. Zij zien er zelfs een 'cynische sabotagepoging' in. Ook Metalen Verpakkingen Nederland en Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland zetten hun vraagtekens bij het plan, dat duur en consumentonvriendelijk zou uitpakken.

Afspraken nodig voor onderzoek plasticprobleem

Paul Folten Nen.jpg

Om het probleem van plastic zwerfafval inzichtelijk te maken, zijn volgens het Nederlands normalisatie-instituut Nen normen en standaarden nodig. De nieuwe normcommissie 'Micro- en nanoplastics in het milieu' moet hieraan gaan bijdragen, op nationaal, Europees (CEN) en mondiaal (ISO) niveau.

Horeca experimenteert met herbruikbaar

Foto bakjes Broei.jpeg

Het bestellen van een afhaal- of bezorgmaaltijd heeft sinds de coronacrisis een vlucht genomen - met als gevolg een stortvloed aan wegwerpverpakkingen. Terwijl de rijksoverheid werkt aan beleid om hergebruik te stimuleren, wordt er in Utrecht al mee geëxperimenteerd.

De opmars van plastic afvalvangers

Allseas Catchy in gebruik 01.jpg

De Nederlandse waterwegen en oevers zitten vol zwerfafval en dan vooral plastic. Hoe erg is het precies? Een tiental plastic afvalvangers moet daar meer licht op werpen. Hoe succesvol zijn ze? En kunnen we nog wat met al dat opgeviste afval? Duidelijk is dat er meer wegen naar Rome leiden.

Op naar een Nederland zonder recyclingdoelstellingen

dreamstime_m_105440632.jpg

Staatssecretaris Van Veldhoven bindt de strijd aan met verpakkingsafval. Met nieuwe ambitieuze doelstellingen en het sturen op hergebruik moet de verpakkingsketen meer circulair worden. Uiteindelijk zou de recyclingdoelstelling zelfs uitgefaseerd kunnen worden.

"Coronacrisis maakt aanpak zwerfafval complexer"

NS selectie 2 BEWERKT (9 van 9).JPG

Nadat het kabinet mensen vroeg zoveel mogelijk thuis te blijven om de verspreiding van corona tegen te gaan, verwachtte Helene van Zutphen dat het zwerfafval op straat af zou nemen. Na enkele weken kwam de directeur van Nederland Schoon daar al op terug. “Het zwerfafvalprobleem wordt niet kleiner.”

Heilige graal voor recycling?

Digimarc Illustrated PET bottle.jpg

De recycling van plastic verpakkingen kan wel een oppepper gebruiken. Digitaal watermerken van verpakkingen zou daarvoor zomaar uitkomst kunnen bieden. Na drie jaar in een pilotfase wordt de ontwikkeling van het innovatieve tagsysteem nu opgeschaald om zich te bewijzen als robuuste technologie. De hele keten is betrokken, van brand owner tot sorteerder.

VNG en Afvalfonds springen over eigen schaduw heen

enorme-hoeveelheden-plastic-verpakkingen-worden-gereed-gemaakt-voor-sortering.jpg

Gemeenten die hun besluitvorming snel rondkrijgen, kunnen vanaf 2020 de huidige ketenregie voor kunststof verpakkingsafval loslaten. In plaats daarvan hoeven ze zich alleen nog maar te focussen op de inzameling. Het is een van de uitkomsten van overleg tussen de VNG en het Afvalfonds Verpakkingen, die een nieuwe manier van samenwerken hebben gevonden.

20 procent reductie, 100 procent recyclebaar

Fotolia_125460495_S.jpg

Minder plastic, meer recyclaat en 100 procent recyclebaarheid. Dat zijn de doelen van het Plastic Pact. De ondertekenende afvalbedrijven moeten vooral voor voldoende sorteer- en recyclingcapaciteit gaan zorgen. Brancheverenigingen zien de doelstellingen over het algemeen als ambitieus.

Pledges zorgen voor vraaggestuurde markt

doppen.jpg

Vrijwillige duurzaamheidsbeloften van producenten en importeurs van verpakkingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie van een aanbod- naar een vraaggestuurde markt van kunststofrecyclaat. Dat is de hoofdboodschap uit een analyse van RebelGroup naar de pledges van 24 bedrijven actief in de Nederlandse markt. Om de kansen te verzilveren moeten echter nog wel een aantal hindernissen worden genomen.

Wie heeft de oplossing voor het plasticprobleem?

Tijmen Sissing op een strand voor en na zijn opruimactie.jpg

De mondiale berg van zwerfafval - met heel veel plastic - blijft maar groeien, zo liet de Wereldbank in september weten. Steeds meer initiatieven willen deze berg reduceren. Vakblad Afval! licht er drie uit: de Plastic Soup Surfer, de Plastic Soup Foundation en Trashpackers.

'Wereld zonder plastic bestaat niet'

Biologisch afbreekbare wegwerpartikelen.jpg

Om de hoeveelheid zwerfafval op zee terug te dringen, wil de Europese Commissie (EC) strengere regels instellen voor plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals rietjes, flesjes en wegwerpbekers. De industrie moet zo gestimuleerd worden om minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen. Zijn die er al?

Vorige  1   2   3   4   5  Volgende