Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 23 augustus 2012

Krediet aarde weer op in augustus

Na een uitschieter naar september valt de Earth Overshoot Day, de dag dat de hulpbronnen die de aarde voor een heel jaar kan opbrengen verbruikt zijn, dit jaar weer in augustus.

Sinds gisteren leeft de mensheid weer op krediet. De Earth Overshoot Day valt sinds 2007 rond eind augustus, en schuift jaarlijks een paar dagen naar voren. Alleen in 2011 was er plots een uitschieter naar 27 september. Voor 2012 valt de dag weer op 22 augustus.

De Overshoot Day bestaat sinds 1987, hoewel de mensheid al in 1986 voor het eerst meer verbruikte dan de aarde kan opbrengen. De term is bedacht door het Global Footprint Network.

Rekenmethode

Onlangs zijn nieuwe rekenmethoden geïntroduceerd voor de Overshoot Day. Zo werd in 2009 aanvankelijk gedacht dat de Overshoot Day eind september viel; later dan in 2008. Dit zou veroorzaakt zijn door de economische crisis. Nu blijkt dat echter incorrect te zijn. In 2009 viel de Overshoot Day op 24 augustus.

Grondstoffenmanagement

De Earth Overshoot Day laat de noodzaak voor grondstoffenmanagement zien. Wanneer de mensheid ieder jaar opnieuw meer hulpbronnen verbruikt dan de aarde kan opbrengen, raken ze immers ooit op.

Gerelateerde artikelen