Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 13 februari 2013

Minder textiel maar meer geld voor Humana

Nederlanders kochten in 2012 minder kleding, en Humana ziet dat terug in het aanbod in haar textielcontainers. Desondanks waren de inkomsten in 2012 hoger dan begroot.

kledingdoneren Humana_klein.jpgDe containers van Humana waren in 2012 7 procent minder gevuld.

Humana verdiende in 2012 460.000 euro meer dan verwacht. Dat komt vooral doordat de prijzen voor tweedehands kleding zijn gestegen. Nederlandse kleding is in andere landen erg waardevol. "Met eigen ogen heb ik enkele weken geleden weer gezien hoe ‘onze’ kleding in tweedehands winkels in Kinshasa wordt verkocht", zegt directeur Marc Vooges. "Deze winkels zijn opgezet door onze partner aldaar. Dit zorgt er niet alleen voor dat de kleding uit Nederland goed terecht komt, maar ook nog eens voor werkgelegenheid voor vele Congolese mannen en vrouwen."

Daling

Brancheorganisatie CBW-Mitex heeft becijferd dat het aantal verkochte kledingstukken in 2012 met 6 procent daalde. Het jaar ervoor was er ook al sprake van een daling van 6 procent. De daling in de hoeveelheid gedoneerd textiel was nog iets sterker, met een afname van 7 procent in 2012. Verder verdwijnt nog altijd zo'n 10 procent van de afgedankte kledingstukken in het restafval. “Het percentage lijkt laag, maar per huishouden hebben we het over een flink aantal kledingstukken dat geschikt is voor hergebruik", aldus Vooges. Verder meldt de charitatieve kledinginzamelaar dat de kwaliteit van de aangeboden kleding ook iets achteruit is gegaan.