Categorie: Grondstoffen | Gepubliceerd: 23 april 2013

TNO komt met oplossingen afvalstromen MKB

Experts van TNO en ondernemers uit het MKB hebben in een zogenaamd technologiecluster gekeken naar oplossingen voor de afvalstromen in het MKB.

Met technologieclusters wil TNO ondernemers samenbrengen om gezamenlijke problemen te lijf te gaan. "In het ene geval ontwikkelt TNO een technologie waar de ondernemers mee aan de slag kunnen, in het andere attenderen we hen op een bestaande techniek die voor hen tot dan onbekend was", zegt Joop Groen van TNO, één van de initiatiefnemers.

In dit geval ging het om de vraag of milieuvriendelijke reinigingsmiddelen uit de industrie weer teruggewonnen kunnen worden uit de afvalstroom. De ondernemers die het probleem gezamenlijk oppakten, bestonden uit producent van milieuvriendelijke reinigingsmiddelen Eco-Point, leverancier van filtersystemen Lubrafil, leverancier van waterfiltratie-units en pompsystemen Turbin, producent van gegoten composietsteen Holonite en producent van halffabrikaat boorhouders voor gediamanteeerde gereedschappen Metrical Metaalbewerking. Samen bekeken zij welke scheidingsmethoden er bestaan, welke apparatuur daarvoor nodig is, hoeveel energie het kost en of de methode goed is in te passen in hun bedrijfsproces.

Oplossingen

Uiteindelijk werden twee oplossingen gevonden. Turbin had reeds een methode ontwikkeld waarbij stoffen werden toegevoegd aan vervuild water. De vervuiling hecht zich aan deze stoffen, waardoor er een veel kleinere afvalstroom overblijft. Deze methode bleek ook geschikt te zijn voor Metrical, dat water met daarin reinigingsmiddelen wilde hergebruiken. Daarnaast wint Holonite de reinigingsmiddelen momenteel terug door middel van destillatie, maar dat kost veel energie. Daarom is gekeken of er effectievere en goedkopere manieren waren. "We hebben de stoffen in de afvalstroom onder de loep genomen, de dichtheid ervan en de reacties die optreden. Vervolgens hebben we laboratoriumproeven gedaan om het juiste toerental en de verblijftijd te bepalen. Het resultaat is een methode die goed is in te passen in het productieproces en mogelijk ook veel goedkoper is", vertelt Groen.