Archief


Zoek
in

Nieuws

128 items gevonden.

EC wil input over inkoop en recycling van kritieke grondstoffen

DSC02262.JPG

Met een nieuwe consultatie wil de Europese Commissie nagaan of er behoefte is aan meer samenwerking tussen de industrie op het gebied van inkoop en recycling van kritieke grondstoffen.

Europese textielberg blijft groeien

dreamstime_l_249535311-AO Ankeiler.jpeg

Inwoners van de EU kopen meer kleding, schoenen en ander textiel dan ooit tevoren - en gooien er ook nog steeds veel van weg. Tijd voor meer preventief beleid, vindt het Europees Milieuagentschap.

Duitse recyclers willen secundaire bouwstoffen in regeerakkoord

26716544905_0db88f18d6_k.jpg

Het programma van de nieuwe regering in Duitsland moet het gebruik van secundaire bouwmaterialen verankeren.

'Zorg voor eenduidige pmd-inzameling, naar Belgisch voorbeeld'

dreamstime_m_220947090.jpg

Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland gaat zich de komende jaren inzetten om de recyclingketen voor blikjes volledig te sluiten.

Vijf structurele maatregelen voor een circulaire textielsector

foto canva.jpg

Twee weken nadat Europese recyclers gezamenlijk oplossingen voorstelden om de noodlijdende textielrecyclers uit het slob te helpen, is nu een manifest gepubliceerd om de gehele textielsector op lange termijn te verduurzamen.

TNO pleit voor betere en specifiekere AEEA-inzameling

dreamstime_m_195390772.jpg

Het terugwinnen van kritieke materialen uit elektronische en elektrische apparaten vermindert de afhankelijkheid van primaire grondstoffen. Maar dan moet de inzameling en sortering wel flink verbeteren, bijvoorbeeld door beleidsaanpassingen.

Rotterdamse grondstoffentransitie behoeft meer ruimte

Neste Rotterdam refinery office - 1 .jpg

Voor de overgang van fossiele naar hernieuwbare grondstoffen dient het Havenindustrieel Complex van Rotterdam de focus te verschuiven van kortetermijn- naar langetermijndoelen.

Nederland slaat handen ineen met Québec voor kritieke grondstoffen

dreamstime_m_320502216-AO Ankeiler.jpeg

Nieuwe afspraken moeten Nederland betere toegang geven tot kritieke grondstoffen uit Canada zoals lithium, nikkel en kobalt. Werkgroepen gaan de afspraken omzetten in actie.

Nen richt normcommissie 'Kritieke grondstoffen' op

dreamstime_m_325038035.jpg

De nieuwe normcommissie moet de Nederlandse belangen gaan borgen, wanneer internationale normen worden gemaakt op het gebied van kritieke grondstoffen.

Nederland en België aan kop in minder materiaalgebruik

dreamstime_m_24971208.jpg

Het gaat nog bij lange na niet goed met het circulair materiaalgebruik in de EU. Meer en beter recyclen zal zeker helpen, maar zal uiteindelijk toch onvoldoende zijn om het gestelde doel te bereiken.

NMO monitort leveringsrisico's kritieke grondstoffen

dreamstime_5179341.jpg

Het Nationaal Materialen Observatorium brengt voortaan in kaart waar Nederland te afhankelijk is van kritieke grondstoffen en wat de alternatieven dan zijn, zoals afname uit andere landen of hergebruik.

Praktische tips voor meer hergebruik op milieustraten

luchtfoto-milieustraat-broeklanden-AO Ankeiler.jpeg

Ook milieustraten worstelen met de aloude vraag: is een materiaal dat ingeleverd wordt afval, of kan je het hergebruiken? En vooral, mag dat van de wet? Een gids biedt nu uitkomst op deze vragen en geeft ook nog praktische tips.

Nederlands reductiedoel abiotisch materiaalgebruik ver weg

dreamstime_m_170233417.jpg

Het gebruik van de hoeveelheid abiotische materialen is aan het dalen. Maar er moet nog veel meer gebeuren om de ambitie van de Nederlandse overheid realiteit te laten worden.

Chemie snuffelt steeds nadrukkelijker aan biomassa als grondstof

dreamstime_m_22129289.jpg

Steeds meer bedrijven uit de chemische sectoren zijn bezig met onderzoek en technologieontwikkeling om biomassa op te nemen in hun processen. Daarbij stuiten ze nog wel op een belangrijke barrière.

Te veel restafval in Leidschendam-Voorburg, roep om maatregelen

dreamstime_l_268373238.jpg

Leidschendam-Voorburg zamelt nog steeds te veel restafval in, het aantal kilo's stijgt zelfs. Het college van B en W wil maatregelen nemen.

Minder materiaalgebruik in Nederlandse economie

CBS-grafiek over materiaalinzet in de Nederlandse economie.jpeg

Het materiaalgebruik in de Nederlandse economie is tussen 2014 en 2022 met 5 procent afgenomen. Dit komt onder andere door efficiënter gebruik van grondstoffen. 

Stortplaatsen voor vervuild bagger sneller vol dan verwacht

dreamstime_m_88518779.jpg

Vervuiling door Pfas zorgt ervoor dat de speciale stortplaatsen van Rijkswaterstaat voor vervuild bagger sneller vollopen dan verwacht.

AVK Plastics wil meer PolyAl-recyclaat gebruiken

PolyAL bij Recon Polymers.jpg

Producent van plastic producten AVK Plastics wil het gebruik van PolyAl-recyclaat verder gaan uitbreiden en breidt hiervoor de samenwerking met Recon Polymers uit.

Recyclingpercentage importerende landen verrast onderzoekers

dreamstime_m_45425204.jpg

Tot nu toe gingen onderzoekers ervan uit dat landen die plasticafval importeren, van dat afval evenveel - of even weinig - recyclen als van het plasticafval uit hun eigen land. Dat blijkt toch anders te zitten.

Percentage Vlaams gerecycled bedrijfsafval flink gestegen

dreamstime_m_35168504.jpg

De hoeveelheid primair bedrijfsafval in Vlaanderen is in 2022 gestegen, maar nog wel lager dan de hoeveelheid in 2018. Het percentage bedrijfsafval dat een tweede leven krijgt, is flink gestegen.

Vorige  1   2   3   4   5   7  Volgende

Artikelen

13 items gevonden.

Landstede Groep aan de slag met terugdringen restafval

landstede groep mbo.jpg

Onderwijsorganisatie Landstede Groep staat in de startblokken voor een omslag in haar grondstoffenbeleid. De eerste actie: in een half jaar tijd alle restafvalbakken bij de 44 onderwijsgebouwen vervangen door centrale systemen voor gescheiden inzameling.

Meer aandacht voor milieu in Zeeuwse bedrijfsafvalmarkt

Wielemaker inzameling camping.JPG

Twee Zeeuwse afvalinzamelaars hebben de afgelopen vijf jaar de markt voor bedrijfsafval in 'recreatieprovincie' Zeeland zien veranderen, onder meer door een groeiend milieubewustzijn bij hun klanten. Het leidde onder meer tot een route voor de gescheiden inzameling van pmd.

“Bestaande marktsituatie doorkruisen is niet onze opzet”

Hester Klein lankhorst_1PB1954-min.jpg

Tot 18 mei konden bedrijven, ziekenhuizen en scholen het Afvalfonds Verpakkingen laten weten dat ze hun plastic verpakkingen, drankenkartons en glazen verpakkingen gescheiden willen laten inzamelen op kosten van het verpakkend bedrijfsleven. Inmiddels is het de vraag hoe het Afvalfonds de inzameling gaat organiseren. De markt volgt het project met argusogen.

Ontdoener en verwerker gevaarlijk afval vinden elkaar

Begin deze eeuw exporteert Nederland amper gevaarlijk afval. Met twee draaitrommelovens van AVR kunnen we prima onze eigen broek ophouden. Als deze ovens niet meer rendabel zijn en de overheid vanaf 2004 niet meer wil bijpassen, is ons land echter al snel exportkampioen gevaarlijk afval. De Europese markt blijkt voor ontdoeners zo zijn eigen wetten en beperkingen te hebben.

"Deze gordiaanse knoop moeten we samen ontwarren"

Schoolkinderen uit Bergen starten met afval scheiden.jpg

Op Nederlandse basisscholen wordt afval nog maar mondjesmaat gescheiden ingezameld. Volgens milieuactivist Merijn Tinga is de wil er wel bij scholen, maar worden ze belemmerd door regeltjes en hoge kosten. Gemeenten en inzamelaars willen hen helpen. "Het is voor kinderen heel vreemd als je thuis afval scheidt en op school niet."

Moet de inzamelaar bedrijfsafval zijn verdienmodel herzien?

37482956_m.jpg

Ontdoeners van bedrijfsafval hebben meer circulaire ambities. Bij de aanbesteding van hun bedrijfsafval zoeken ze niet meer alleen een partij die hen ontzorgt, maar ook een partner die meedenkt en meewerkt aan het realiseren van duurzame doelstellingen. “Inschrijvers kunnen echt niet meer aankomen met business as usual”, waarschuwt Roos Imkamp van KplusV.

Gesjoemel met Eural-codes?

dreamstime_m_254247957.jpg

Afvalverwerkers kunnen eenvoudig met Eural-codes knoeien omdat het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen en omgevingsdiensten liggen te slapen. Grote afvalbedrijven maken daar handig gebruik van. Dat is in een notendop het verwijt dat afvalmakelaar Goos Draaijer onlangs aan de overheid maakte op AfvalOnline. De overheid herkent zich totaal niet in het beeld.

Kunststof van bedrijven ondergeschoven kindje

dreamstime_m_42214749.jpg

De inzameling van kunststof verpakkingen staat in Nederland goed op de rit, en wordt stevig gemonitord. Héél de kunststofinzameling? Nee, de plastic verpakkingen van bedrijven blijven veelal buiten beeld.

Van Happen recyclet geperst bedrijfsafval

Sorteerinstallatie voor bedrijfsafval bij Van Happen Containers in Eindhoven.jpg

Tijdens het duurzaamheidssymposium dat Van Happen Containers organiseerde, liet de directie er geen misverstand over bestaan. De inzamelaar wil de transitie naar grondstoffenproducent maken. Om de daad bij het woord te voegen, werd de eerste stap gezet: de eerste sorteerinstallatie voor geperst bedrijfsafval in Nederland.

Hotspot voor hoogwaardig onderhoud

spuitplaats indaver 0755.jpg

Dienstverlenende bedrijven voor de chemische industrie, waaronder Indaver, hebben zich in Terneuzen verenigd onder de vlag van het Maintenance Value Park. Samen gaan ze ruimte, installaties en kennis delen. De samenwerking moet innovatie in de hand werken en tegelijkertijd goed zijn voor de portemonnee.

Duurzame omslag nodig in horecakeuken

IMG_0658.jpg

Dagelijks komen in Nederlandse horecakeukens tonnen voedselafval, of swill, vrij. Daarvan wordt nog lang niet alles gescheiden. Het kost te veel moeite, er is te weinig ruimte voor en horecaondernemers missen door de lage tarieven voor restafvalverbranding de financiële prikkel om te scheiden. De inzamelaars kijken niet naar de overheid, maar verwachten veel van nieuwe duurzaamheidscertificaten.

Grote spelers, de regie en het toneel

De tijd dat ontdoeners zélf shopten bij kleinere afvalpartijen lijkt voorbij. Afval! zocht vijf grotere ontdoeners op en sprak met hen over hun relatie met de afvalbranche. De verhouding varieert. Zo zet de chemische industrie het afvalbeheer steeds vaker buiten de deur, terwijl bouwconcerns juist nieuwe recyclingdochters optuigen. Enkele veelgenoemde trends: in zee gaan met grotere afvalpartijen, de afvalregie uit handen geven en Europees aanbesteden.

De toekomst van e-services

Internet heeft de toekomst. Toch haalde Hello Garbage, een van de eerste online afvalbedrijven, het niet. Moederbedrijf Van Gansewinkel haalde de website al na een jaar uit de lucht.