Categorie: Producten | Gepubliceerd: 24 juli 2013

Nieuw wapen in strijd tegen zwerfafval

Het is een doorn in het oog van iedere gemeente: bijplaatsing van afval bij verzamelcontainers. De gemeente Nederweert heeft een nieuw 'wapen' bedacht om de strijd tegen bijplaatsingen aan te gaan en zodoende zwerfafval te voorkomen.

Doorduw stok.jpgDe onderzijde van de doorduwstok is verzwaard met een stuk ijzer, om het duwen te vergemakkelijken.

Een doorduwstok? Inderdaad, u leest het goed. Door medewerkers van de buitendienst van de gemeente is een zogenoemde doorduwstok gemaakt die moet voorkomen dat kunststofafval naast de verzamelcontainers wordt geplaatst.

In de afgelopen tijd werd vaker geconstateerd dat kunststofafval naast de containers stond. Uit eigen controle bleek dan dat dat de beschikbare containers niet altijd vol zitten. "Optisch leek dat wel zo, maar dan zat er onderin de bak bijvoorbeeld nog veel ruimte", vertelt Marcel Tinnemans van de gemeente Nederweert. Hierdoor wordt er dus onnodig kunststofafval langs de bakken geplaatst. Voordat de overweging over een extra container in zicht komt, wordt nu dus eerst gekeken of de doorduwstok een oplossing kan bieden. Deze stok hangt nu bij wijze van proef bij een kunststofcontainer. Gebruikers kunnen met de stok de kunststof in de container doorduwen, waardoor de capaciteit van de bak beter benut wordt. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat er geen afval meer langs de containers wordt geplaatst. Hoe lang de proef duurt, is nog niet bekend.