Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 14 augustus 2013

NVRD inventariseert situatie matrasrecycling

Hoe staat het ervoor met de inzameling en recycling van matrassen in Nederland?

De NVRD poogt met een factsheet matrasrecycling antwoord te geven op die vraag. In het nieuwe activiteitenbesluit wordt ervan uitgegaan dat gemeenten op de milieustraat matrassen gescheiden inzamelen en aanbieden voor recycling.

Retourmatras uit Lelystad is in Nederland de enige vergunde verwerker voor deze stroom. Volgens de website van Retourmatras zijn er slechts drie gemeenten en drie regionale gemeentelijke afvalbedrijven, die hun matrassen laten verwerken bij Retourmatras. Deze zijn door de NVRD benaderd met een aantal vragen over de logistiek en kosten van matrasrecycling. Hun verzorgsgebied bedraagt circa 500.000 inwoners.

Inzameling

Jaarlijks wordt op milieustraten ongeveer 0,54 kilo matrassen per inwoner aangeboden. Dat is 0,04 matras per inwoner. De verwerkingskosten bedragen inclusief transport en containerhuur tussen de 525 en 575 euro per container. Gemiddeld passen er 88 matrassen in een container.

De matrassen bestaan voornamelijk uit polyether (44 procent), metaal (17 procent), latex (16 procent) en textiel (13 procent). De rest bestaat uit hout van boxsprings (5 procent) en restafval (eveneens 5 procent).

Meer informatie:

» NVRD Factsheet matrasrecycling