Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 25 oktober 2013

“AEEA-richtlijn levert problemen op voor datavernietigers”

De voorgenomen wettelijke certificeringseis voor AEEA-verwerkers botst met de belangen van datavernietigingsbedrijven. De branche wil in gesprek met het Ministerie van IenM.

Dat meldt papierkoepel FNOI. De Europese Richtlijn voor de inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) is medio 2012 gepubliceerd. De inzameldoelstellingen gaan fors omhoog van 4 kilo per inwoner nu naar 16 kilo in 2019. Implementatie in de Nederlandse regelgeving moet in februari 2014 zijn doorgevoerd. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft bij de implementatie van de richtlijn in Nederlandse wetgeving gekozen voor verplichte registratie en monitoring, maar de discussies over de precieze invulling daarvan lopen nog.

Recyclinggedachte

De FNOI waarschuwt dat de voorgenomen wettelijke certificeringseis voor be- en verwerkers op basis van WEEELABEX- of CENELEC-norm, die per 1 januari 2015, in zou moeten gaan, grote problemen op zal leveren voor datavernietigingsbedrijven in Nederland. De Federatie gaat namens de sector in gesprek met het Ministerie van IenM. “Naast het feit dat de administratieve en financiële lasten van de nieuwe wetgeving gaan drukken op de sector, is de WEEELABEX-certificering geschreven met een recyclinggedachte in het achterhoofd. Er wordt in de regeling grotendeels voorbijgegaan aan de realiteit dat privacywetgeving, certificeringseisen en klanten van datavernietigingsbedrijven hoge eisen stellen aan de vertrouwelijkheid van het vernietigingsproces. Ook maakt de WEEELABEX-norm mobiel vernietigen en vernietigen door bedrijven zelf, onmogelijk. Ook de voorgenomen datum van 1 januari 2015 is weinig reëel te noemen”, schrijft de FNOI.

Meer weten over Federatie Nederlandse Oudpapier Industrie (FNOI)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website