Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 02 december 2013

Vuilniswagen op waterstof getest

Bij het Brabantse kenniscentrum AutomotiveCampusNL is een waterstoftankstation geopend. Er wordt onder meer een vuilniswagen op waterstof getest.

Het nieuwe station, eigendom van WaterstofNet, is het resultaat van samenwerking binnen het Europese Interreg IV-programma Vlaanderen-Nederland. Op het tankstation wordt de waterstof vooralsnog aangeboden bij een druk van 350 bar. Daarbij worden nieuwe prototypes van een waterstofbus en -vuilniswagen uitgebreid getest. Binnen enkele maanden wordt de druk opgevoerd tot 700 bar, waardoor ook personenauto's op waterstof er gebruik van kunnen maken.

E-Trucks Europe uit het Belgische Lommel gebruikt het tankpunt voor de waterstofvuilniswagens die de Eindhovense afvalverwerker Cure in de toekomst wil inzetten. "Afgelopen zomer haalde zo'n vuilniswagen elke vrijdag al oud papier op in het centrum van Eindhoven. Maar door de grotere actieradius van 360 kilometer kan Cure de wagen ook inzetten in de buurgemeenten zoals Geldrop-Mierlo en Valkenswaard", licht Flip Bamelis van E-Trucks toe. Cure hoopt de komende jaren het aantal H2-vuilniswagens uit te breiden.