Het aantal actieve en geplande installaties voor chemische recycling is stabiel. De marktdoorbraak lijkt er nu aan te komen, nu de EU de rekenmethode voor recycled content van de chemische industrie heeft omarmd.
Op dit moment zijn meer dan 40 installaties voor chemische recycling actief in de wereld. Ruim 80 projecten liggen op de tekentafel, en 20 worden nog gebouwd. Verwacht wordt dat de komende jaren er nog 30 projecten van de tekentafel ook echt gerealiseerd gaan worden. Deze installaties liggen voornamelijk in Europa, zo meldt het Duitse onderzoeksbureau Ecoprog in haar jaarlijkse update over de ontwikkeling van de sector.
Ook vorig jaar noemde Ecoprog het aantal van 140 wereldwijde actieve en geplande installaties, dat toen wel een forse toename was ten opzichte van 2022. Daarvan zullen er nu meer in de actieve fase zijn overgegaan, want vorig jaar werd het aantal actieve installaties niet genoemd. Hoewel de verwachting van Ecoprog is dat er nog eens 50 daadwerkelijk gaan produceren de komende jaren, is dat afhankelijk van de mate waarin het recyclaat van chemische recycling meetelt in recyclet content van nieuwe producten.
Voor die berekening is de discussie bepalend hoe chemische recycling meetelt in de bepaling van recycled content. Met de zogeheten Fuel Use Exempt massabalans wordt de geproduceerde pyrolyse olie uit chemische recycling vrijwel gelijkgesteld aan plastic van mechanische recycling. De verbruikte brandstof in het chemische recyclingproces wordt niet meegerekend. De chemische industrie is voorstander van deze benadering. Het biedt deze indsutrie de mogelijkheid om fossiele brandstoffen in het proces bij te mengen en zo veel grotere productieprocessen op te zetten. Daarnaast biedt deze methode meer ruimte voor verontreinigingen in de pyrolyse olie. De berekening volgens Rolling Average (voortschrijdend gemiddelde) gaat uit van de verhouding recyclaat / virgin plastics die gebruikt is voor een gehele productie batch. Milieuorganisaties en de recyclingindustrie zijn hier voorstander van, omdat dit een veel striktere benadering is en oneerlijke concurrentie met mechanische recycling voorkomt. Gevolg is echter dat veel minder, tot wel de helft, als recyclaat wordt aangemerkt.
Het Europese Parlement heeft inmiddels een standpunt ingenomen, en tot grote schrik van zowel milieubeweging als recyclers gekozen voor de massabalans benadering. Er is mogelijk nog een geitenpaadje, maar daar wordt niet al teveel veel van verwacht door de recyclers. Wel heeft het parlement angegven mechanische recycling te prefereren boven chemishce en dat er nog een grondige analyse moet worden gemaakt voor een definitieve beslissing.
Het marktrapport van ecoprog Chemical Recycling 2024 analyseert de technische grondslagen, marktfactoren, ontwikkelingsstatus, fabrieksactiva, projecten en concurrentie op het gebied van chemische recycling wereldwijd.