Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 02 april 2014

Drentse Green Deal voor kleinschalige biogasproductie

De provincie Drenthe heeft een Green Deal gesloten met Rolande LNG BV, voor de productie van LNG op kleine schaal.

De productie van LNG, vloeibaar biogas, is nu alleen nog op grote schaal rendabel. Rolande gaat onderzoeken of de productie ook op kleine schaal rendabel is. Daarmee zou het aanbod van vloeibaar groen gas snel kunnen groeien en een impuls kunnen geven aan duurzame mobiliteit. Gedeputeerde Staten van Drenthe heeft 149.500 euro beschikbaar gesteld voor het onderzoek. Rolande heeft een proefopstelling bij Attero in Wijster voor de productie.

Op de locatie Wijster van biogasproducent Attero heeft Rolande, exploitant van bio-LNG en LNG-tankstations, een mobiele opwerkingsinstallatie voor de productie van vloeibaar biomethaan (bio-LNG genoemd) geplaatst. Met innovatieve techniek wordt biogas vloeibaar gemaakt en ingezet als milieuvriendelijke brandstof voor het zware wegtransport. De installatie gaat in juni in bedrijf.

Bio-LNG bestaat voor ongeveer 97% uit methaan, de rest is stikstof. Het Bio-LNG wordt geproduceerd uit stortgas en biogas afkomstig van vergisting van organisch restmateriaal. Na reiniging en sterke afkoeling wordt het vloeibaar gemaakt. LNG (vloeibaar aardgas)en Bio-LNG (vloeibaar biogas) zijn op dit moment het enige duurzame en economisch aantrekkelijke alternatieven voor diesel in het zware wegtransport.

Uniek voor Nederland

“Er is in Nederland op dit moment nog geen grootschalige productie-installatie van Bio-LNG en het is dan ook geweldig dat deze bij Attero komt”, aldus Carlijn Lahaye, projectontwikkelaar bij Attero en trekker van dit project. De installatie gaat jaarlijks bijna 4 miljoen kuub biogas omzetten in 1,5 miljoen kilogram Bio-LNG. Het gaat in eerste instantie om een proef van een jaar. De installatie gaat voldoende Bio-LNG produceren om 55 trucks op jaarbasis te laten rijden.

Samenwerking

Attero levert voor het produceren van vloeibaar biomethaan de grondstof, het biogas. Rolande LNG plaatst de nieuwe mobiele biogas-opwerkingsinstallatie die door Gastreatment Services is ontwikkeld. Fred Schouten, directeur van Rolande LNG en IVECO Schouten, is blij met deze ontwikkeling. “We hebben jarenlang Bio-LNG uit Engeland geïmporteerd om onze IVECO vrachtwagens op het schone Bio-LNG te laten rijden. Met deze nieuwe installatie hebben we de productie in eigen hand. Hiermee is een belangrijke stap gezet om schoon en duurzaam wegtransport in Nederland mogelijk te maken.”