Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 15 juli 2014

Indaver opent nieuwe vergister

Met de nieuwe Bio Power installatie in Alphen aan den Rijn gaat Indaver jaarlijks voor drieduizend huishoudens groen gas produceren.

De vergister werd vorige week officieel geopend door Peter Louwman, directeur van Indaver Nederland, en Willem Jan Stegeman, wethouder van de gemeente Alphen aan den Rijn. Indaver heeft 16 miljoen euro geïnvesteerd in de vergister.

Gft-afval in de installatie verblijft eerst ongeveer 24 dagen in één van de twee vergistingstanks. Hier wordt het afval zonder zuurstof en bij een temperatuur van 55°C geroerd en afgebroken door bacteriën. Dat levert groen gas op, dat wordt opgewerkt tot groen aardgas en vloeibare CO2. Het groene gas wordt geleverd aan het aardgasnet en de CO2 vindt zijn weg naar de land- en tuinbouw. Bio Power Alphen gaat op jaarbasis zo’n 75.000 ton gft-afval verwerken.

"Indaver wil steeds meer grondstoffen terugwinnen én energie opwekken uit afval. Deze vergister levert een grote bijdrage aan die ambitie. Want GFT-afval is bij uitstek geschikt om niet alleen te composteren, maar ook te vergisten. Zo wordt de energetische waarde van deze reststroom ook volledig benut. Vergisting levert dus een bijdrage aan een duurzaam milieu", aldus directeur Peter Louwman.

Meer weten over Indaver Nederland B.V.?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website