Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 26 november 2014

2013 omslagjaar voor LMA

In 2013 gingen bijna alle omgevingsdiensten van start. Dat betekende een flinke omslag voor het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA).

Dat blijkt uit het jaarverslag van het LMA over 2013. Om de omgevingsdiensten te faciliteren werd het meldsysteem Amice aangepast. Ook was er meer behoefte aan voorlichting en cursussen. Verder is er een samenwerking aangegaan in het pilotproject Ketentoezicht Gelderse Omgevingsdiensten. Het LMA zorgde hierin onder meer voor de opleiding van analisten in het gebruik van afvalgerelateerde gegevensbestanden.

Ambitie

Het LMA zag in 2013 ook dat het "steeds beter gevonden wordt door de verschillende handhavende instanties." Volgens het meldpunt is er meer behoefte aan informatie uit Amice. Door samenwerking met handhavers kan LMA beter en efficiënter toezicht op toepassing en verwijdering van afvalstromen in Nederland faciliteren. De komende jaren heeft het LMA de ambitie om nog meer onder de aandacht te komen bij alle omgevingsdiensten in Nederland. Daarvoor is ook het bestuur van het LMA gewijzigd: de gedeputeerden uit het bestuur zijn begin 2014 vervangen door  de drie directeuren van de Omgevingsdienst Groningen, Omgevingsdienst regio Nijmegen en Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant. Met deze bestuurswisseling hoopt het LMA dichter bij de handhavers te komen.

Financiering

In 2013 stond de wijze van financiering van het LMA ter discussie. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, het Interprovinciaal Overleg en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzochten diverse scenario's. Uiteindelijk werd besloten dat de financiering van het LMA voorlopig blijft verlopen via het Provinciefonds. Eind 2015 vindt een evaluatie plaats en wordt een besluit genomen over de structuur met ingang van 2017.

Meer informatie:

» LMA Jaarverslag 2013

Meer weten over Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA)?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website