Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 01 mei 2024

LyondellBasell bouwt recyclinghub van 20 voetbalvelden groot

Even over de Duitse grens gaat LyondellBasell een geïntegreerde hub ontwikkelen voor de recycling van kunststoffen.

Wit recyclaat van QCP, dat vorig jaar volledig in handen kwam van LyondellBasell.
Foto: AfvalOnline 

De nieuwe hub moet verrijzen iets ten zuiden van een bestaand industrieterrein in het plaatje Knapsack, vlakbij Keulen. Het bedrijf tekende hiervoor onlangs een huurovereenkomst voor een lap grond met Yncoris. De totale oppervlakte komt neer op zo’n twintig voetbalvelden.

LyondellBasell ontwikkelt de hub waar verschillende sorteer- en recyclingactiviteiten samen moeten komen in fases. In de eerste fase zet het bedrijf in op een sorteerinstallatie die mixplastic scheidt voor mechanische en chemische recycling. Het gaat om plastic wat nu nog op grote schaal wordt verbrand. In het eerste kwartaal van 2026 moet de installatie draaien.

Kunststoffen uit het mixplastic die mechanisch gerecycled moeten worden, kan het chemiebedrijf naar haar site voor mechanische recycling in Geleen (het voormalige QCP) sturen. Materiaal dat in aanmerking komt voor chemische recycling kan naar haar site in Wesseling, eveneens nabij Keulen. Die site zou eind 2025 operationeel moet zijn.

De investeringen die LyondellBasell doet in plasticrecycling, moeten bijdragen aan het waarmaken van de ambitie van het bedrijf om in 2030 ten minste 2 Mton gerecycled en hernieuwbare polymeren te produceren en vermarkten.