Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 07 januari 2015

Sympany: nieuwe naam onder charitatieve textielorganisaties

De nieuwe inzamelorganisatie voor oud textiel gaat zich richten op financiering van textielgerelateerde projecten in landen of gebieden met een economische of sociale achterstand.

De nieuwe naam staat voor de gefuseerde organisaties van Kici en Humana. Eind vorig jaar werd al duidelijk dat de bedrijven één zouden worden, maar onduidelijk was nog onder welke naam. Als werknaam werd Texmax gebruikt omdat een naam nodig was om de fusie vorm te geven en de juridische structuur op te tuigen. Vlak na de jaarwisseling is de definitieve naam Sympany vastgelegd.

De fusie van Kici en Humana was nodig omdat in de textielinzameling de competitie steeds sterker wordt. Niet alleen tussen de charitatieve organisaties, maar ook omdat steeds meer gemeentelijke organisaties en private bedrijven op deze markt actief zijn. Gemeenten eisen bovendien dat steeds meer niet-herdraagbaar textiel ingezameld wordt, en daarvoor zijn investeringen nodig. De gefuseerde organisatie kan daarnaast veel efficiënter werken, waardoor meer geld overblijft voor het goede doel.

Goede doelen

Het eens worden over wat de goede doelen zijn was volgens Marc Vooges, bestuurder van Stichting Sympany, de lastigste hobbel van de fusie. "Kici en Humana hadden daar een heel ander idee over en het beleid was dus ook anders. Kici richtte zich op zestig goede doelen en Humana richtte zich op twee landen in Afrika. Toch hebben we een heel goed uitgangspunt gevonden. Sympany gaat overwegend textielgerelateerde projecten ondersteunen. Dat kan bijvoorbeeld een opleiding voor naaisters in Afrika zijn, of een project voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden in fabrieken in Bangladesh. Ook een project voor stimulering van bio-katoen zou in aanmerking kunnen komen. Maar we zoeken nog naar de precieze invulling. In ieder geval zullen we voornamelijk ons geld daaraan gaan besteden."

Sympany bestaat in feite uit twee stichtingen. De eerste zorgt voor de inzameling van herbruikbaar en onbruikbaar textiel, de sortering en vermarkting en daarmee voor de inkomsten. De winst van deze stichting gaat naar een tweede stichting die verantwoordelijk is het selecteren en financieren van de te ondersteunen projecten. Kici en Humana waren op een vergelijkbare manier in twee stichtingen gestructureerd. De Stichtingen van Kici en Humana zijn inmiddels opgegaan in de nieuwe stichting en uit het handelsregister geschreven.

Meer weten over KICI?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline