Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 30 maart 2015

Recordaantal vrijwilligers tijdens Landelijke Opschoondag

95.000 vrijwilligers de straat op tijdens de 13e editie van de Landelijke Opschoondag.

1.jpg
Vrijwilligers aan het werk tijdens de Landelijke Opschoondag.

Zaterdag trokken, ondanks de neerslag, een recordaantal van ruim 95.000 Supporters van Schoon de straat op tijdens de 13e editie van de Landelijke Opschoondag. 25 procent meer vrijwilligers dan in 2014.

NederlandSchoon ziet dat steeds meer mensen, ook buiten de Landelijke Opschoondag, structureel zwerfafval te lijf gaan. Met deze trend lijkt het opruimen van zwerfafval steeds meer norm dan uitzondering te worden. "Er ontstaan steeds meer initiatieven van structurele aard. Mensen die niet alleen op de Landelijke Opschoondag zelf, maar het hele jaar door alleen of in groepsverband zwerfafval opruimen," zegt Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon.

Vertier en verbroedering

Dat Nederlanders plezier uit het schoonhouden van hun omgeving halen, is te zien aan de creatieve manieren waarop vrijwilligers dit jaar hun buurt schoonmaakten: in Breda trok een heuse vuilband door de straten, in Apeldoorn peddelden kanoërs door het kanaal om zwerfafval op te vissen en in Amsterdam bundelden alle stadsdelen voor het eerst hun krachten en trokken met een Wasteparade door Amsterdam.

Ook kijken initiatiefnemers bij het organiseren van de acties verder dan hun buren alleen. Zo werkten vandaag in Eindhoven buurtbewoners samen met bewoners van een onlangs geopend asielzoekerscentrum en in Landgraaf trok de burgemeester met de lokale jagersclub de natuur in op zoek naar zwerfafval. Opruimen verbroedert, zou je kunnen zeggen. Het ontmoeten van buren en buurtgenoten bleek voor veel mensen dan ook dé reden om een opruimactie in de buurt te organiseren. Dit jaar werd de voorjaarsschoonmaak op zo’n 1.500 verschillende plekken gehouden. Zuid-Holland was het meest fanatiek: hier gingen vrijwilligers op vierhonderd plekken afval te lijf.