Categorie: Producten | Gepubliceerd: 18 juni 2015

Statiegeld blijft, beloning voor flesjes en blikjes

Het statiegeldsysteem voor grote plastic frisdrankflessen blijft bestaan. Voor een betere inzameling van kleine flesjes en blikjes komt een alternatief systeem.

Fotolia_83564253_S.jpgHet gevecht om statiegeld lijkt te zijn beslist.
Foto: Comugnero Silvana - Fotolia

Dat blijkt uit de brief die staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de brief gaat zij in op de bestrijding van zwerfafval, het effect van de Raamovereenkomst Verpakkingen op het milieu en op de resultaten van de monitoring van de relevante prestatiegaranties door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Niet vrijgegeven

Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat de verpakkingssector veel werk maakt van de milieubesparende afspraken uit de Raamovereenkomst Verpakkingen, maar dat er nog steeds verpakkingen met PVC in de supermarkt liggen. Dit voldoet niet aan de eerder overeengekomen voorwaarden voor het vrijgeven van statiegeld. Daarom handhaaft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu het statiegeld.

Belangrijke stappen

In haar brief aan de Tweede Kamer schrijft de staatssecretaris verder dat uit de resultaten van een aantal onderzoeken blijkt dat Nederland een goed werkend systeem heeft voor inzameling van plastic verpakkingsafval. Ook heeft de verpakkingssector de laatste jaren belangrijke stappen gezet die bijdragen aan het recycledoel. Zo wordt er meer plastic gerecycled en ook liggen bij de supermarkten geen gratis plastic tasjes meer bij de kassa.

Flesjes en blikjes

De staatssecretaris heeft de verpakkingssector, gemeenten en maatschappelijke organisaties wel gevraagd om met een voorstel te komen om meer plastic flesjes van een halve liter of minder en blikjes in te gaan zamelen. Hier valt namelijk nog winst te behalen bij de inzameling. Zij hebben nu een aanbod gedaan om met een aanpak te komen voor een beloning voor zowel lege flesjes als blikjes. Dit voorstel wordt nu verder uitgewerkt tot een concreet plan dat in het najaar klaar is.

Lokaal succesvol

Volgens Mansveld zijn er lokaal al goede ervaringen opgedaan met een beloningssysteem voor de inzameling van de kleinere plastic flesjes en blikjes, bijvoorbeeld bij voetbalclubs die een vergoeding krijgen van de verpakkingssector voor ingeleverde flesjes. De staatssecretaris noemt het belangrijk dat ook scholen, verenigingen en andere instellingen bij de plannen voor de inzameling van deze kleine verpakkingen worden betrokken. Mansveld wil niet dat consumenten in de supermarkt statiegeld moeten betalen voor de blikjes en flesjes.

Zwerfafval

Mansveld behandelt in haar brief aan de Tweede Kamer ook het probleem van zwerfafval. Naar schatting kost het opruimen van 50 duizend ton zwerfafval Nederland jaarlijks 250 miljoen euro. Staatssecretaris Mansveld wil dat er de komende jaren veel minder zwerfafval op straat terecht komt. Samen met Gemeenten Schoon, Nederland Schoon en andere belangenorganisaties worden daarom plannen gemaakt om alle soorten zwerfafval aan te pakken.

Kamervragen

Mansveld komt tot slot in de Kamerbrief terug op een aantal vragen die de Tweede Kamer in december stelde naar aanleiding van het verpakkingsdossier.