Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 26 juni 2015

Gad-Proef met afvaleiland voor bewoners én ondernemers

Gad gaat een proef uitvoeren met de gezamenlijke inzameling van afval afkomstig van bedrijven en bewoners. Plaats van handeling: de Hilversumse wijk Kerkelanden.

Momenteel haalt Gad het afval van bewoners op en regelen ondernemers de afvoer van hun eigen afval. In de proef gaat het afval van bewoners, winkeliers én passanten ingezameld worden bij één afvaleiland. Het is ook mogelijk om het afval gescheiden aan te bieden ter recycling.

Proeftuin

Kerkelanden is als regionaal proefgebied uitgekozen omdat het aansluit bij de wensen van bewoners en winkeliers. Bewoners hebben gevraagd om uitbreiding van de reeds aanwezige ondergrondse containers. Ondernemers hebben gevraagd om hun bedrijfsafval in de ondergrondse containers aan te bieden in plaats van de (eigen/private) rolcontainers die zij daar nu voor gebruiken.

Integrale afvalinzameling

De uitkomst van de proef is een model voor integrale afvalinzameling in (winkel)centrumgebieden voor de regio Gooi en Vechtstreek en wellicht landelijk toepasbaar. Het moet leiden tot meer hergebruik, minder vervoersbewegingen, efficiëntere inzameling, aanvaardbare kosten voor alle gebruikers, participatie en een duurzame samenwerking tussen de betrokken partijen. Gemeenten, Gad, winkeliers, inzamelaars en inwoners werken daarbij nauw samen.

Start

Op 26 augustus staat de proef Kerkelanden op de agenda van de commissie Verkeer & Beheer van de gemeente Hilversum. Het streven is om na 26 augustus te starten met de voorbereidingen voor de uitvoering van het project.