Categorie: Producten | Gepubliceerd: 08 juli 2015

KIDV presenteert eerste verduurzamingsplannen voor branches

De eerste set brancheverduurzamingsplannen zijn er. Eindelijk. Het KIDV is tevreden. “Het was een behoorlijke tour de force . Maar er is een sneeuwbal gaan rollen.”

Dat zegt KIDV-directeur Hester Klein Lankhorst in een uitgebreid interview met AfvalOnline in het bericht “Nieuwe markten creëren grootste winst preventieplannen”. De eerste set plannen zijn van de branchegroepen Groenten en Fruit, Levensmiddelen (inclusief diervoeding) en Thuiswinkel. Ook het deelplan ‘r-Pet 2018-2022’ van de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters en Sappen is door het KIDV getoetst en ingediend. Dit deelplan is als onderdeel van het Levensmiddelenplan bijgevoegd. In de plannen beschrijven de branches welke doelen ze stellen om verpakkingen van producten in de komende jaren verder te verduurzamen en hoe ze dat gaan aanpakken. Ze hebben zich bij het formuleren van de hoogst haalbare doelen gebaseerd op de prestaties van koplopers. Het idee is dat de koplopers de achterblijvers zullen meenemen in de ontwikkeling en tegelijkertijd de lat hoog leggen en zichzelf blijven onderscheiden.

De verduurzamingsimpact van deze plannen zal zich vooral voordoen op:  

  • Meer inzet van duurzaam beheerde en gecertificeerde grondstoffen, zoals FSC.
  • Verhogen van het aandeel secundaire grondstoffen in verpakkingen, zoals in kunststof flessen en bakjes.
  • Vermindering van de hoeveelheid gebruikte grondstoffen door optimalisatie, onder meer van verpakkingsvolume.
  • Optimaliseren van verpakkingen voor recycling, door inzet van mono materialen.
  • Toepassen van recyclinglogo’s op verpakkingen zodat consumenten hun verpakkingen beter gescheiden kunnen aanbieden.

 

Koplopers

Het KIDV ontwikkelde in 2013 de aanpak en methodiek, waarna de branches in 2014 zijn begonnen met het opstellen van de brancheverduurzamingsplannen en de hoogst haalbare doelen. Volgens de KIDV-methodiek baseren zij zich daarbij op de prestaties van koplopers uit de branches. Deze resultaten zijn de uiteindelijke lat voor het peloton. Klein Lankhorst: “Deze aanpak werkt. Samen met branches en bedrijven brengen we een nieuwe beweging op gang, waarin koplopers met hun prestaties stimuleren dat steeds meer bedrijven naar die lat toegroeien. De brancheverduurzamingsplannen zorgen er voor dat branches en bedrijven het onderwerp nadrukkelijk op de agenda zetten. Waar het verduurzamen van verpakkingen eerst vooral iets was van verpakkingskundigen, wordt het nu besproken in de ‘boardroom’ van branches en bedrijven. Van de directiekamer tot de werkvloer zijn méér mensen bezig met beter en duurzamer verpakken en dragen ze bij aan de circulaire economie. Niet in de laatste plaats omdat het in de plannen gaat om extra inspanningen bij het ontwikkelen van verpakkingen, naast de doelen die in de raamovereenkomst al zijn gesteld over het recyclen van verpakkingsmateriaal.”

petfles.jpg
In 2018 wil de branche 37 procent r-pet in grote flessen en 32 procent in kleine petflessen toepassen.

Toetsing

Voor een objectieve toetsing van de brancheplannen stelde het KIDV een toetsingscommissie in, bestaande uit vier wetenschappers van vier verschillende universiteiten. Deze commissie concludeerde dat de plannen van Groenten en Fruit en Thuiswinkel.org "ambitieus en realistisch" zijn. Bij Groenten en Fruit wel onder voorbehoud van kwantificering van de hoogst haalbare doelen. Het Levensmiddelenplan wordt als “vooralsnog ambitieus en realistisch” bestempeld, ook weer onder voorbehoud van kwantificering van de hoogst haalbare doelen. Die kwantificering levert nog best wat problemen op. Bijvoorbeeld bij een FNLI of CBL is het boven water krijgen van cijfers erg lastig omdat ze een scala aan product-verpakkingscombinaties hebben. Toch moeten in het komende half jaar de doelen gekwantificeerd worden. Wat betreft het deelplan over r-pet concludeert de commissie dat er een ambitieus hoogst haalbaar doel is gesteld van 37 procent r-pet in grote petflessen en 32 procent in kleine petflessen. Het KIDV-bestuur heeft deze doelen overigens nog niet vastgesteld, laat Klein Lankhorst weten.

Toekomst

Er is behoefte aan meer kennis. Dat blijkt wel uit de onderzoeksvragen die naar voren kwamen bij het opstellen van de plannen. Deze onderzoeksvragen zullen door de branches zelf worden opgepakt of in overleg met het KIDV worden opgenomen in het wetenschappelijk onderzoeksprogramma van het KIDV. Het gaat dan bijvoorbeeld om de brede en duurzame inzet van biobased kunststoffen, de verbetering van de recycling van aluminium en het verlagen van de milieu-impact door gebruik te maken van alternatieve materiaalsoorten. De uitkomsten vormen input voor de volgende serie plannen die in 2017 worden opgesteld met de hoogst haalbare doelen voor de periode 2018-2022, zodat daarbij nog grotere stappen kunnen worden gezet. In het najaar wordt een tweede set verduurzamingsplannen verwacht.