Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 16 december 2015

Renkum wil al in 2018 naar 75 procent scheiden

Het college van de gemeente Renkum heeft ambitieuze afvalplannen. Niet alleen wil het binnen een aantal jaar het scheidingspercentage flink opschroeven, dat moet ook nog eens tegen lagere kosten.

Het college heeft een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd om te kiezen voor een duurzamere manier van afval inzamelen. Volgens het college kan er met een nieuwe manier van inzamelen ruim 300.000 euro worden bespaard in de gemeente. Per huishouden zou dat neerkomen op een voordeel van gemiddeld 20 euro.

Tegelijkertijd denkt het college dat de gemeente met de nieuwe inzamelmethodiek al in 2018 een scheidingspercentage van 75 procent kan bereiken. Daarmee zou de gemeente twee jaar voorlopen op de landelijke doelstelling.

Nieuw systeem

In de plannen van het college betaalt ieder huishouden een vast bedrag aan afvalstoffenheffing en wordt daarnaast een variabel bedrag in rekening gebracht voor iedere keer dat een huishouden een container met restafval aanbiedt. Bewoners van hoogbouw kunnen hun restafval kwijt in een ondergrondse container. Ook zij betalen per aanbieding. 

Verder wordt de duobak ingeruild voor een container voor groente-, fruit- en tuinafval en etenswaren (gft+e) en een container voor restafval. Hierbij bestaat de keuze uit een kleine container van 140 liter of een grotere van 240 liter. De inzameling van plastic, blik en drinkpakken (PMD) blijft met plastic zakken en ook de inzameling van oud papier verandert niet.

De inzamelfrequenties van afval veranderen wel in het voorstel van het college. Restafval kan om de drie weken worden aangeboden. PMD wordt in het nieuwe systeem iedere week opgehaald. Gft+e wordt, met uitzondering van de wintermaanden, ook iedere week opgehaald. Met de invoering van het nieuwe systeem stopt Renkum vanaf 2017 ook met gratis ophalen van grofvuil. Wel wordt de mogelijkheid geboden om een aanhangwagen te lenen om grofvuil zelf naar een afvalbrengstation te brengen. 

Inwoners betrokken

De voorgestelde manier van afvalinzameling is volgens het college tot stand gekomen na een zorgvuldig traject. Zo hebben inwoners in werkgroepverband meegedacht over mogelijke oplossingen om het (afvalscheidings)doel te bereiken. De hieruit voortgekomen ideeën zijn in de vorm van een enquête aan alle inwoners voorgelegd.

Uit de enquête bleek onder andere dat 96 procenten van de 690 respondenten bereid is het huishoudelijk afval te scheiden. Daarnaast gaf 76 procent aan invloed te willen hebben op de eigen afvalstoffenheffing. Ook is een voorkeur uitgesproken voor inzamelvoorzieningen aan huis. In januari bespreekt de gemeenteraad van Renkum het plan van college.

Gerelateerde artikelen