Categorie: Management | Gepubliceerd: 02 mei 2016

Gevaarlijke situaties voor beladers vastgelegd

Medeweggebruikers kunnen bij beladers voor gevaarlijke situaties zorgen. Video's laten zien hoe het soms maar net goed gaat.

Op de video is te zien hoe een belader nog maar net een passerende auto kan ontwijken als hij de minicontainer die hij net heeft geleegd weer terug wil zetten aan de overkant van de straat. De bestuurder werd door de politie opgespoord en beboet.

De video is van een voertuig van een inzamelbedrijf in het Engelse South Staffordshire. De opnames zijn gemaakt met het camerasysteem van het voertuig. De gemeente heeft alle inzamelvoertuigen in 2013 voorzien van een 360° videosysteem. Maandelijks worden door het systeem 8 gevaarlijke situaties geregistreerd waarbij andere weggebruikers zijn betrokken.

Biffa voert samen met de gemeente Staffordshire en de politie al sinds 2012 een campagne om de veiligheid bij de belading op te voeren. Dat gebeurt onder andere met het opnemen van de video’s. Eerder was er al een video waarbij een bestuurder over het gras rijdt, tussen het inzamelvoertuig en de belader in.

Opgemerkt moet worden dat bij achterladers potentieel meer gevaarlijke situaties zich voordoen, als aan beide zijden van de straat wordt ingezameld. Vanuit logistiek oogpunt is het efficiënter om tegelijk aan beide kanten van ene straat in te zamelen. Uit veiligheidsoverwegingen is het echter beter om, net als bij zijladers, aan de kant van de straat in te zamelen in de rijrichting van de auto.