Categorie: Management | Gepubliceerd: 18 mei 2016

FNV schort acties op en raadpleegt leden

Vakbond FNV heeft na een laatste toezegging van de werkgevers besloten het hernieuwde eindbod voor een nieuwe cao Afval en Milieu toch voor te leggen aan de achterban. Stakingsacties en dus ook een landelijke actiedag op 26 mei lijken daarmee van de baan.

In de ogen van de vakbond hebben de acties van de afgelopen weken ervoor gezorgd dat 120 uitzendkrachten een dienstverband krijgen. Meer echte banen was een harde eis van FNV. Ook zouden de acties er aan hebben bijgedragen dat de werkgevers hun eerste loonbod hebben verhoogd in het hernieuwde eindbod. De voorgestelde structurele loonsverhoging is 4,3 procent in totaal in twee jaar en eenmalig 150 euro. Jongeren vanaf 22 jaar gaan een volwassen salaris verdienen, de jeugdloonschalen voor 22-jarigen worden namelijk afgeschaft. Daarnaast zijn er onder andere afspraken gemaakt over reparatie van het derde WW-jaar, waarbij de werkgevers de kosten hiervan betalen.

Kritiek

Afgelopen vrijdag was FNV nog bepaald niet zo enthousiast over het hernieuwde eindbod. Geconfronteerd met het feit dat CNV het eindbod positief ging voorleggen aan de achterban liet FNV-bestuurder Ger Deleij weten dat echte banen voor 120 flexwerkers niet meer dan “een druppel op de gloeiende plaat” is. Alleen al bij Irado zouden 200 mensen met een flexcontract werken. De afspraken over de flexwerkers en een onderzoek naar flexwerk bij afval- en milieubedrijven noemde hij “onduidelijk”.

Het verschil tussen het loonbod van de werkgevers en de looneis van FNV vond Deleij ook erg groot. “Sowieso is 0,8 procent gewoon pensioencompensatie. Dan houd je dus nog 3,5 procent over in 24 maanden. Wij vroegen echter om 3 procent in 12 maanden”, aldus de bestuurder. Verder miste hij nog de minimum-cao in het eindbod van WENb. Alles bij elkaar voor Deleij voldoende reden om te melden dat de stakingsacties voorlopig zouden worden voortgezet. Daarbij kondigde hij ook nog eens een landelijke stakingsdag aan op 26 mei.

Opvallende draai

Afgelopen maandag had FNV echter nog een extra overleg met de werkgevers waarna de vakbond een opvallende draai heeft gemaakt. Deleij: “Voor ons was het belangrijk om de vage toezeggingen die er lagen voor die 120 mensen, concreter te maken. Het is fijn dat de eerste groep nu de vruchten plukt van de acties van leden van FNV Publiek belang, maar we moesten echt zeker weten dat die 120 niet met een kort contractje van twee maanden het bos in worden gestuurd.”

Tot eind 2017 moeten volgens de afspraken de 120 uitzendkrachten in dienst genomen worden. Deleij: “We worden ieder half jaar geïnformeerd over de voortgang van die afspraak en krijgen precies inzicht in de soorten contracten van deze medewerkers. Ook wilden we concrete afspraken over onderzoeken over de omvang van de ‘flexibele schil’ in de sector en die toezegging hebben we nu binnen. Een extern bureau gaat dit onderzoek uitvoeren en wij bepalen mede de onderzoeksopdracht en de definities. Dat inzicht is heel belangrijk, want het FNV Puinboek heeft aangetoond dat in de afval- en milieubranche het geen flexibele schil is, maar soms tot de helft van alle medewerkers onzekere contracten heeft.” De uitslag van het onderzoek is 1 oktober 2017 bekend. “Dan kunnen we inhoudelijk gaan praten met de werkgevers over het normaliseren van de verhoudingen tussen vast en onzeker werk”, aldus Deleij.

Na het overleg van maandag besloot FNV het hernieuwde eindbod van de werkgevers met de aangevulde concretiseringen neutraal aan de leden voor te leggen. FNV legt zich er dus bij neer dat er geen verbeterd loonbod komt en geen minimum-cao. Waarschijnlijk kunnen de leden vanaf aanstaande vrijdag stemmen. Tot wanneer er gestemd kan worden is nog onduidelijk.

Over de rug van vuilnisman

Dat FNV nu water bij de wijn doet, komt niet als een verrassing. Afgelopen vrijdag gaf de ervaren CNV-bestuurder Arno Reijgersberg in een interview met AfvalOnline zijn collega’s van FNV een flinke veeg uit de pan.

“FNV werkt nu met organisers die zich nog maar relatief kort met de afvalsector bezighouden. Ik laat ze maar aanrotzooien, maar ik begrijp niet waar ze mee bezig zijn”, stelde de bestuurder die niet begreep waarom FNV zich nog langer verzette tegen een historisch goed eindbod van de werkgevers. Hij gaf daarbij aan dat hij de vakbond verdenkt van profileringsdrang over de rug van vuilnismannen.

“Die cao moet er gewoon op korte termijn komen”, vervolgde Reijgersberg. “Een loonsverhoging van een paar procent en eenmalig 150 euro is voor veel van deze mensen veel geld. Dat moet ze nu gegund worden. En 120 flexers die een contract krijgen is echt niet zo weinig. Je zal ze op de koffie krijgen.”

In de ogen van Reijgersberg waren de cao-eisen van FNV exorbitant en daarmee een gevaar voor de solidariteit in de sector waar ook kleinere overheidsgedomineerde bedrijfjes onder vallen.

Buitenspel

Vilein merkte Reijgersberg tot slot op dat als op 27 mei blijkt dat een meerderheid van de leden van CNV het eindbod accepteert, FNV dit te slikken heeft. “Je kan niet actievoeren tegen een net aangenomen cao. In feite staan ze dus buitenspel met hun huidige houding”, aldus de CNV-man.

De kans dat de leden van CNV het eindbod accepteren lijkt groot. Het eerste eindbod van eind maart dat CNV neutraal aan de achterban voorlegde, haalde het maar op een haar na niet. Het was toen 49 procent voor versus 51 procent tegen.

Succesvolle strategie

Deleij zelf vindt dat FNV helemaal geen draai gemaakt heeft in de afgelopen dagen en kan zich zeker niet vinden in de kritiek op de FNV-strategie. “De ‘echte banen’ waren ons speerpunt. Daar wilden we in dit onderhandelingsproces concrete afspraken over maken. Dat is gelukt en ja, daar moesten we actie voor voeren, want voorheen namen de werkgevers dit punt totaal niet serieus”, aldus Deleij. “We hebben de druk op werkgevers maximaal moeten opvoeren voor een maximaal resultaat. Onze strategie is geslaagd.”

Meer weten over FNV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over CNV Connectief?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over WENb?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website