Het jubileum van GP Groot staat in het teken van de toekomst van het bedrijf en de rol die het naar eigen zeggen heeft als innovatieve speler in de sector.
“Deze honderdjarige is nog steeds vitaal”, zegt algemeen directeur Marcel Wester over GP-Groot. Het bedrijf uit Heiloo bestaat 17 maart precies honderd jaar. Ter gelegenheid van dat jubileum wordt 10 juni een open dag georganiseerd.
De basis van het familiebedrijf GP Groot is gelegd door Gerrit Pieter Groot, ofwel G.P. Groot. Aan het begin van de vorige eeuw is hij melkrijder en groenteman. Als zelfstandig ondernemer met een goede handelsgeest stort hij zich op diverse activiteiten en legt hij zo het fundament voor het huidige GP Groot. Het bedrijf is inmiddels op drie fronten actief: infra en engineering, brandstoffen en oliehandel, inzameling en recycling.
Met name de laatste 25 jaar is een gestage groei gerealiseerd en is GP Groot uitgegroeid tot een - naar eigen zeggen - modern en innovatief bedrijf dat cradle-to-cradle heeft omarmd en duurzaam ondernemen tot haar corebusiness heeft gemaakt. Door op efficiënte wijze afval in te zamelen en te scheiden vormt het materiaal steeds vaker de basis voor nieuwe grondstoffen. Dat beoogt het bedrijf te doen door aan begin van de afvalketen door opdrachtgevers mee te nemen in de filosofie van het bedrijf. Zo moet bedrijfsafval steeds vaker een (her)bestemming krijgen. GP Groot wil zich zo ontpoppen tot grondstoffenleverancier van de toekomst, en doet dit onder de noemer ‘van afval naar grondstoffen en energie’.
Ook de introductie van nieuwe brandstoffen krijgt aandacht. Zo start GP Groot binnenkort onder de noemer NXT, een modern vormgegeven tankstation voor alternatieve brandstoffen zoals LNG, op bedrijventerrein de Boekelermeer in Alkmaar. GP Groot is in samenwerking met de HVC ook actief op het gebied van de opwekking van energie via windmolens en een in 2017 te realiseren zonneweide.
Het huidige GP Groot wordt geleid door een directieteam dat bestaat uit algemeen directeur Marcel Wester, Pieter Talsma (brandstoffen en oliehandel), Wim Horeman (inzameling en recycling) en Kees Uiterwijk Winkel (infra en engineering). Marcel Wester: “Ondanks dat er in de directie geen familie is vertegenwoordigd, blijven de familiewaarden nog wel steeds voelbaar. Dat uit zich in de no nonsense mentaliteit, de grote betrokkenheid van alle medewerkers en de persoonlijke aandacht binnen het bedrijf. Ik kan met recht trots zijn op hoe we het met elkaar doen. Wanneer ik naar de toekomst kijk, dan is het belangrijk dat we in beweging blijven. Dat is in al die jaren de basis geweest voor ons succes. We blijven stappen zetten om gedoseerd te groeien. We initiëren nieuwe ontwikkelingen en kijken voortdurend naar nieuwe kansen en mogelijkheden, zodat we onze mensen ook in de toekomst werkgelegenheid en continuïteit kunnen bieden. Sommigen praten erover; wij doen het. We leggen als bedrijf de lat steeds hoger. Alleen op die manier kun je als honderdjarige vitaal blijven.”
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website