Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 31 oktober 2017

AVR start met bouw nascheidingsinstallatie

Gesteund door het Afvalfonds Verpakkingen start AVR in november met de bouw van een nieuwe nascheidingsinstallatie. De installatie is naar verwachting medio 2018 gereed, eerste klanten zijn gemeenten Den Haag en Utrecht.

PSJ_6729.jpgAVR-CEO Yves Luca.
Foto: photostuip.nl

Ondanks zorgvuldige scheidingsinspanningen vanuit gemeenten en hun inwoners bevat restafval vandaag de dag nog té veel kunststoffen die een tweede leven verdienen, vindt AVR. “Wij zien onze scheidingsinstallatie als een belangrijke volgende stap in de transitie van afval scheiden, waarbij niet de hoeveelheid, maar juist de kwaliteit van gescheiden afval telt. Als afval- en energiebedrijf dragen wij daar graag een steentje aan bij”, aldus Yves Luca, CEO van AVR.

Door het aanbieden van nascheiding denkt AVR nog beter te kunnen aansluiten op de vraag van gemeenten en bij te dragen aan recycling van kunststoffen. De teruggewonnen plastics dienen als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe consumentengoederen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed. AVR benaderde dit jaar verschillende gemeenten of ze interesse hadden om hun afval te laten nascheiden door het afval- en energiebedrijf. Den Haag en Utrecht wist het bedrijf over de streep te trekken.

Den Haag en Utrecht

AVR haalt vanaf medio 2018 plastic en drankpakken van de gemeenten Den Haag en Utrecht uit het restafval, binnen de lopende contracten. “Voor Den Haag is dit een mooie kans om het percentage gescheiden afval te laten toenemen, er hoeft dan minder afval verbrand te worden”, aldus wethouder Revis van Den Haag.

De Utrechtse wethouder Kees Geldof: “In Utrecht heeft bronscheiding de voorkeur waarbij we plastic, blik en pakken bij huishoudens inzamelen met kliko’s. Er zijn buurten waar dat niet mogelijk is vanwege praktische redenen. In Utrecht wordt een proef gehouden met nascheiding: dit is een kans om te onderzoeken of we het afvalscheidingspercentage van deze buurten op een hoog niveau kunnen brengen.”

De nascheidingsinstallatieinstallatie komt in Rozenburg. Opvallend is dan ook dat de installatie vooralsnog niet op restafval uit Rotterdam zal draaien. Over het waarom wilde AVR eerder niets kwijt. Rotterdam en AVR zijn achter de schermen wel al lange tijd in gesprek over samenwerking rond nascheiding.

Partnership met Afvalfonds Verpakkingen

De installatie is realiseerbaar door een partnership met het Afvalfonds Verpakkingen. Dat ziet nascheiding van kunststof verpakkingen als waardevolle ontwikkeling. “Je kunt de installatie selectief laten sorteren op bijvoorbeeld folie, harde plastics of vormvaste materialen met een dop. Zo weet je zeker dat je alle waardevolle materialen uit de afvalstroom haalt”, aldus Cees de Mol van Otterloo, directeur van het Afvalfonds Verpakkingen. Omdat de scheidingsinstallatie alleen plastic verpakkingen en drankenkartons scheidt, is en blijft het van groot belang dat de consument thuis glas en papier blijft scheiden. Ook stelden het Afvalfonds Verpakkingen en AVR een innovatieagenda op met als doel steeds "mooiere en sterkere" kunststoffen te maken uit gebruikt plastic.

Banzo Engineering mag de nieuwe AVR-installatie gaan bouwen. Een jaar geleden gunde ook AEB de opdracht voor het bouwen van een nascheidingsinstallatie aan Banzo.

Meer weten over AVR - Afvalverwerking BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website