Met citrusbrandstof in plaats van fossiele diesel in de heetwatermachines gaan Meerlanden en loonbedrijf Roodenburg chemievrij onkruid bestrijden.
Citrusbrandstof is een restproduct uit de vergisting van gft. Het is een olieachtige substantie van dennenhars, coniferen en citrusvruchten, zoals sinaasappels. Beide bedrijven hebben deze innovatie ontwikkeld in de Groene Energiefabriek in Rijsenhout.
Aanvankelijk dacht Meerlanden voor deze nieuwe brandstof toepassingsmogelijkheden te hebben gevonden binnen de cosmetica- en verfindustrie, maar daarvoor bleek de substantie niet voldoende zuiver. De doorbraak kwam toen duidelijk werd dat de substantie dezelfde calorische waarde heeft als diesel.
“We hebben uitvoerig getest om de nieuwe brandstof zo zuiver mogelijk te maken, zodat onze machines erop kunnen draaien”, vertelt Roodenburg-directeur Martijen Roodenburg. Samen met Gert-Jan Klaasse Bos, Meerlanden-manager vergisting & compostering, heeft hij onderzocht hoe de substantie als dieselvervanger in de machines voor onkruidbeheersing gebruikt kon worden. “Na aanpassingen aan de motoren van de verhitters is dit gelukt.” Deze citrusbrandstof wordt nu onder meer ingezet in de gemeente Heemstede.
Meerlanden verwerkt jaarlijks 55 kton gft tot onder meer groengas. Bij de zuivering van biogas tot groengas ontstaat 12.000 liter citrusbrandstof. Deze brandstof bestaat uit koolwaterstoffen, afkomstig van onder meer sinaasappelschillen. 1 liter citrusbrandstof vervangt 1 liter fossiele diesel. Loonbedrijf Roodenburg kan met deze brandstof elk jaar 500 voetbalvelden aan onkruidstomen.
» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website