Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 24 oktober 2018

HVC onderzoekt potentie geothermie in drie gemeenten

HVC gaat de potentie voor geothermie onderzoeken in Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard. Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft het afval- en energiebedrijf er al een opsporingsvergunning voor toegekend.

illustratie geothermie HVC.jpgHVC denkt dat geothermie kan helpen Nederland aardgasvrij te maken.
Foto: HVC

Samen met de drie gemeenten gaat HVC verkennen of en onder welke voorwaarden de ondergrond een bijdrage kan leveren aan de verduurzaming van de regio. Het kassengebied Alton in Heerhugowaard wordt als eerste onderzocht, omdat uit eerder onderzoek blijkt dat deze locatie zeer kansrijk is voor geothermie. HVC heeft al een duurzame-energiesubsidie (SDE+) aangevraagd bij het ministerie om het project te realiseren. Op zijn vroegst zal een boring echter pas in de tweede helft van 2020 plaatsvinden.

Geothermie en warmtenetten

HVC neemt momenteel al via Trias Westland deel aan een geothermieproject in de omgeving van Naaldwijk. Het bedrijf is actief betrokken bij de boring naar geothermie en heeft praktijkervaring opgedaan met mijnbouwkundige processen. HVC gaat er vanuit dat er bij aangesloten gemeenten de komende 5 jaar een grote verduurzamingslag gerealiseerd kan worden met de ontwikkeling van geothermie in de gebouwde omgeving. Al geruime tijd levert HVC restwarmte via warmtenetten in Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Dordrecht en Zaanstad aan ruim 12.000 woningequivalenten. Duurzame bronnen zoals geothermie en energie uit oppervlaktewater geven HVC de mogelijkheid om ook warmtenetten te ontwikkelen in andere gemeenten

Potentie en risico’s

In Nederland is al veel kennis over de (diepe) ondergrond, doordat er in het verleden al veel onderzoeken en boringen zijn gedaan naar de diepe ondergrond voor olie- en gaswinning. Al deze informatie zal HVC benutten bij de verkenning in Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard. Een seismische risicoanalyse maakt onderdeel uit van het onderzoek om vast te stellen of geothermie op een veilige en verantwoorde wijze uit de ondergrond kan worden gewonnen. Het onderzoek brengt in beeld hoeveel warmte er in potentie gewonnen kan worden, met welke risico’s rekening gehouden moet worden en hoe deze afdoende beheersbaar zijn.